Egyetem

A kor kötelez - 430 éves gyökereire emlékezett az egyetem + FOTÓK + VIDEÓ

A kor kötelez - 430 éves gyökereire emlékezett az egyetem + FOTÓK + VIDEÓ

2011. május 12., csütörtök
A kor kötelez - 430 éves gyökereire emlékezett az egyetem + FOTÓK + VIDEÓ
A 430 éve, 1581. május 12-én Báthory István erdélyi fejedelem egyetemalapító oklevelet adott ki, melynek nyomán megszületett az a jezsuita akadémia, amely utódának és szellemi-kulturális örökösének vallja magát a Szegedi Tudományegyetem, a szenátus 2007. július 9-i döntése óta. A szegedi felsőoktatás 90 évvel ezelőtti indulására és a 430 éve történt egyetemalapításra szentmisével és konferenciával is emlékeztek csütörtökön. Szeretnénk a Báthory-egyetem örökségét felvállalni, ezzel egyszersmind a nagy elődök munkájához csatlakozni, azt vezérfonálnak elismerve - fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora ünnepi köszöntőjében. Mint mondta, egy gyökérből több ág is kinőhet, ezért Báthory intézményét több egyetem is szellemi elődjének vallja. Mint hangsúlyozta, a mostani rendezvénysorozat - beleértve a szerdai könyvbemutatót, melyen a kolozsvári és a veronai egyetemmel közösen elkészítettek köteteket mutatták be - jól mutatja, hogy a szegedi egyetem keresi a kapcsolatokat a külföldi universitasokkal. A tudomány akkor is összeköt, mikor a politika elválasztana - így a professzor. Az örökség vállalása a mi döntésünk - szögezte le a rektor. Szabó Gábor azt is elmondta, a kutatóegyetem számára nem egyszerűen azt jelenti, hogy az egyetem vezető szerepet vállal a Duna-Tisza-közén - a kutatóegyetemet nemzetközi mércével kell mérni. Szabó Gábor azt is hangsúlyozta, a mostani évfordulót kiegészíti a tavaly őszi jubileum, mikor a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter által megálmodott Dóm tér és intézményei fennállásának 80. évfordulóját ünnepelték, valamint az ez év őszi ünnepség, mikor a szegedi felsőoktatás 90 évéről emlékeznek majd meg.

Minden út Erdélyből vezet

Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a magyar tudományosság, azon belül a dél-alföldi régió szellemi gyökerei Erdélyből erednek. A professzor hangsúlyozta gróf Klebelsberg Kunó mint a szegedi felsőoktatás megalapítójának szerepét. Az akadémikus elődöket méltatva végül a jelenről szólt a SZAB elnöke. "Megmérettetésünk nemzetközi, teljesítményünk objektíven mérhető" - hangsúlyozta Dékány Imre. Az emlékünnepség előtt misét celebráló Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök úgy fogalmazott, kevés olyan terület van, mint a felsőoktatás, amelyben ilyen jól tud együttműködni az egyház a világi intézményekkel.

A bölcs uralkodóra emlékeztek

A Babes-Bolyai Egyetem üdvözletét Csucsuja István történészprofesszor tolmácsolta a megjelenteknek. Mint mondta, reméli, a jubileumi ünnepségek kapcsán a köztudatba is bekerül a Báthory-örökség. Hozzátette: egyetemük - mely az erdélyi magyar elitképzés legfontosabb intézménye - is felvállalta, és integrálni igyekszik valamennyi intézményi elődjének múltját. Báthory István nemcsak erdélyi fejedelem, hanem litván nagyherceg is volt - ezt már Rimantas Vaitkus, a Vilnius Egyetem rektorhelyettese mondta. A jezsuita iskola előtt 1579-ben a fejedelem Vilniusban is alapított egy egyetemet, mely alapján testvérnek nevezheti egymást a három intézmény. Ma a bölcs uralkodóra emlékezünk, aki megértette az oktatás és a művelődés jelentőségét - így a rektorhelyettes. A Rimantas Vaitkus az egyetem kultúraközvetítő, történelemvédő szerepére hívta fel a figyelmet, melynek az is a feladata, hogy a hallgatókat függetlenségre nevelje. Az egyházi és a világi intézményi kapcsolatokról szólva azt is hozzátette, ők az egyházzal máig szoros kapcsolatot ápolnak, ünnepségeiket is mindig együtt tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.