Közélet

Közgyűlés online: éles szópárbaj 5 milliárdnyi hitelről, kötvényről (Frissítve) + FOTÓK

Közgyűlés online: éles szópárbaj 5 milliárdnyi hitelről, kötvényről (Frissítve) + FOTÓK

2011. május 27., péntek
Közgyűlés online: éles szópárbaj 5 milliárdnyi hitelről, kötvényről (Frissítve) + FOTÓK
Kötvénykibocsátás, hitelfelvétel, költségvetés-módosítás mellett autópálya-kérdés és eboltás a napirenden. Gömbös Gyula és a védett természeti területek ügye elnapolva. Ahogy olvasóink már megszokhatták, portálunkon percről percre követhették a közgyűlés történéseit. A közgyűlést követően mindkét fél értékelte a pénteki napon történteket, a megszületett döntéseket.

Botka egyik szeme nevet, a másik azonban sír...

Az ülést követően Botka László polgármester egyrészt örömének adott hangot, hogy az IKV-vel kötött ingatlanhasznosítási szerződés és a kötvénykibocsátás, illetve a működési hitel felvétele miatt egyensúlyba került Szeged költségvetése. A városvezető ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy olyan ellentmondásokat fedezett fel az önkormányzati cégek tavalyi beszámolói és az idei üzleti tervei között, melyek nem a hatékonyság növekedése felé mutatnak. A hazai nagyvárosok közül Szeged gazdálkodása a legstabilabb – mondta Botka László azt követően, hogy 1,9 milliárd forintnyi, euróalapú kötvény kibocsátásáról döntött a testület. A szegedi közgyűlés áprilisi ülésén a Fidesz és Jobbik alkotta többség az önkormányzat és az IKV Zrt. közötti ingatlanhasznosítási szerződés módosításával és a városi cégek veszteséges üzleti tervének elfogadásával szerinte mintegy 500 millió forintos „lyukat ütött” a város költségvetésén. Az ingatlanhasznosítási szerződés módosításával sikerült ezt a hibát „reparálni”, az IKV Zrt. az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérbeadásából származó 1,5 milliárd forintos bevételéből a tavalyi esztendőhöz hasonlóan mintegy 700 millió forintot fizet be a városi kasszába – tudatta Botka László. A fideszes képviselők többsége által is elfogadott idei költségvetés szerint az önkormányzat összesen 3,9 milliárd forintnyi hitelt vesz föl, illetve kötvényt bocsát ki. Ennek első eleme az az 1,9 milliárd forintnyi, euróalapú kötvény, amely kibocsátásáról pénteken döntött a közgyűlés. Erre többek között azért kényszerült rá az önkormányzat, mert nem kapta még meg a szabályosan befejezett belváros-rehabilitációs projekt 2 milliárd forintos uniós támogatását – mondta Botka László. A szocialista politikus hangsúlyozta, nem változott meg az álláspontja az önkormányzati kötvénykibocsátással kapcsolatban. Szeged azonban a hazai nagyvárosok közül a legkisebb kötvényállománnyal rendelkező önkormányzat, korábban mindössze 2,5 milliárd forintos kibocsátás történt. A polgármester ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy az önkormányzati cégek élére a Fidesz és Jobbik által kinevezett új vezetők a tavalyi évhez képest 6 százalékkal kisebb árbevételt terveznek, a vállalkozások eredménye a felére csökken, miközben a foglalkoztatotti létszám 2 százalékkal nő. Mindez szerinte jövőre több száz milliós többletterhet okoz majd.

Fidesz-KDNP: Felelősséget érzünk a város működőképességéért

A Botka László által elmondottakra Bohács Zsolt frakcióvezető és Gyimesi László városfejlesztési tanácsnok válaszolt a Fidesz-KDNP részéről. Mint közleményükben fogalmaznak: az elmúlt nyolc év gazdálkodása és működése olyan pályára állította a várost, mely a folyamatos eladósodásba vezet, s adósságspirálba sodorta volna Szegedet. E mellé társul véleményük szerint, hogy bizonyos pályázatoknál elkövetett szabálytalanságok miatt nem vagy késve érkeznek uniós pénzek Szegedre. "A mai ülésen azért döntöttek a képviselők a kötvénykibocsátás mellett, mert ily módon kellett kompenzálni a késedelmet, mely ezek miatt az ügyek miatt éri a várost. Az elmúlt évek tevékenysége következtében is fizetőképtelen helyzet állhatott volna elő. A Fidesz-KDNP felelősséget érez a város működéséért, működőképességéért, illetve annak fenntartásáért, ezért hoztuk meg döntésünket. Ami a cégekkel kapcsolatos polgármesteri aggodalmakat illeti, el kell mondjuk: valamennyi cégvezető azon azon dolgozott az utóbbi hónapok során, s munkálkodik most is, hogy a százszázalékos önkormányzati tulajdonú vállalatok gazdálkodását töviről hegyire áttekintse, és elindítsa ezeket a gazdaságosabb, hatékonyabb működés felé. Nem várható el, hogy három-négy hónap alatt fordítsanak hosszú éveken, adott esetben évtizedeken keresztül rögzült irányokon. Az új igazgatók célja, hogy az elkövetkező időszakban minél hatékonyabban, eredményesebben működjenek ezek a társaságok. Ez természetesen átalakítással is jár, aminek adott esetben költségei is vannak" - fogalmaz a frakcióvezető és a tanácsnok.

A közgyűlés:

14.51-15.15: Az oktatási és az építési szabályzattal kapcsolatos előterjesztések megkapták a többséget. Kohári Nándor költségvetési módosító indítványa 15 igen, 13 nem és 1 tartózkodás mellett szintén támogatást kapott, azaz 27 millió forint támogatásban részesültek a létesítményfenntartó egyesületek. A közgyűlés nagy többséggel elfogadta a költségvetés-módosításról szóló előterjesztést és a tavalyi büdzsé zárszámadását is. Döntés született a városi cégvezetők prémiumfeladatairól is, kivétel a veszteséget tervezők közül az SZKT, ahol nem jött össze a többség. Póda Jenő jelzi, nem működött jól a gépe, ezért ott megismétlik a szavazást, de ismét nincs többség - a jobboldalról Farkas László szavazott nemmel. Jóváhagyták az önkormányzati cégek tavalyi beszámolóit is. A M43-as ingyenességének (a tápai rét befogadásával együtt) ügyében felterjesztéssel él a testület, 29 igen mellett. A városi pályázatok témakörében is sikeres döntések születtek, az előterjesztéseket nagy többséggel fogadták el. Ugyanígy szinte mindenki egyetértett a TEGYESZ átszervezésének koncepciójával és az állandó bizottságok beszámolóival. 14.50: Vége a zárt ülésnek, a nyílt szavazás jön. 14.18: Szállingóznak vissza a városatyák. A zárt ülésen iskolaigazgatói pályázatok ügyében döntenek majd egyebek mellett. Aztán következnek a nyílt szavazások. Kicsit hosszúra nyúlik ez a szünet... 14.02: Nyugodt a hangulat a városházán, zajlanak a frakciók megbeszélései. Néhány szavazás végkimenetele igencsak izgalmasnak ígérkezik majd. Hamarosan jövünk a részletekkel. 13.51: Interpellációk, kérdések - Kalmár Ferenc az eboltásról érdeklődött. Botka László: ez a kérdés több mint két éve az állategészségügyhöz tartozik, nem a jegyzőhöz. A tanácsnok azonban ismerteti: lakossági igény lenne a közterületi eboltásra. Zárt ülés jön majd a frakcióegyeztetéseket követően. Először tehát kis szünet, majd zárt ülés és szavazás zárja a mai programot. 13.50: A települési részönkormányzatok szeretnék használni saját jelképeiket, ezért a Szeged város nevének használatáról, valamint Szeged és csatolt települései jelképeiről szóló rendeletet módosítani kell. Ezt a polgármester is támogatja. 13.49: Több pontot is gyorsan átlépünk, köztük az állandó bizottságok beszámolóit.

A növekvő gyermeklétszám legyen a legnagyobb bajunk!

13.46: Botka László szerint komoly örömhír, hogy növekszik a gyermeklétszám, ezzel a kihívással meg kell birkózni, sose legyen nagyobb baja egy városnak! 13.45: Az oktatási bizottság elnöke ragad mikrofont. Az óvodai létszámtúllépésről beszél Farkasné Pocsai Blanka. Az önkormányzat tett lépéseket óvodai korszerűsítésre, de férőhelybővítés csak minimális történt, ami most problémát okoz. Bizottságuk arra kérte az oktatási irodát, vizsgálja meg, az elkövetkező időszakban hogyan lehetséges a férőhelyek számának növelése. 13.40: A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései senkiből sem csalnak elő hozzászólást. Ezért ugrunk, Solymos László alpolgármester a következő tanév előkészületeit ismerteti. Az általános iskolák tekintetében - mondja - kétosztálynyi a gyermekszám csökkenése.

M43: konszenzuskeresés politikai ütésváltással

13.37: Póda Jenő szerint valótlan állítás, hogy az első Orbán-kormány nem épített autópályát. Az is nehezen vitatható, hogy az MSZP és az SZDSZ kabinetjének idejében született döntés arról, hogy fizetős lesz az M43. Botka replikázik: a Fidesz nem épített egy kilométernyi autópályát sem, legalább érje el most 7 kilométernyi szakasz ingyenességét... 13.35: Az LMP álláspontját ismerteti Szentistványi István. Néhány nappal ezelőtt sajtóközleményt is kiadtak az ügyben. Zöld pártként úgy látják, környezetvédelmi szempontok sem szólnak a fizetősség mellett. Így ők is az ingyenessé tételért kardoskodnak a társadalmi igazságossági szempontokra való tekintettel. 13.33: Kozma József folytatja a szocialisták részéről. Úgy gondolja, ha van esély a konszenzusra, kár ütéseket bevinni a másiknak politikai alapon. 13.28: Solymos László reagál Keresztúri Farkas Csaba szavaira: 2007-ben még nem létezett az M43-as szakasza. Póda Jenő folytatja, a gazdasági tanácsnok kiemeli, az MSZP és SZDSZ kormánya tette Európa legdrágább pályájává az M5-öst. Botka László pedig nem tudja bizonyítani állítását, miszerint az első Orbán-kormány 2015-ben kezdett volna neki az M43-asnak, s a szocialista kabinet hozta ezt előre. Az előző kormányt tartja felelősnek azért, hogy fizetős lett az elkerülő. Ugyanakkor most együtt kell küzdeni azért, hogy ingyenessé váljék. 13.26: Ménesi Imre (MSZP) autópálya-történeti bevezetőt tart. A szocialista kormányok idejében történtek építkezések - emeli ki. A Fidesz legalább érje el, hogy az elkerülő legalább legyen díjmentes - szól kormánypárti társaihoz. 13.25: Újra Keresztúri Farkas Csaba szól hozzá. Pártja, a Jobbik több alkalommal demonstrált már az ingyenességért. A képviselő egyetért Botkával, ha a Fidesznek az lenne a szándéka, nem lenne fizetős az elkerülő. Ugyanakkor nem érti, Botka 2007-ben miért nem tudott arról, hogy fizetőssé tennék a szakaszt. 13.22: Kalmár Ferenc arról beszél, hogy uniós források bevonásával épült az M43-as. Az előző kormány kötött úgy szerződést az unióval, ami nem teszi lehetővé a díjmentességet. Ugyanakkor a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselői is azért küzdenek most, hogy valamilyen megoldást lehessen találni erre a problémára. 13.20: Juhász Gyula ismertet egy bizottsági módosító indítványt, mely a tápéi rétre is kiterjesztené az ingyenességet. 13.19: Keresztúri Farkas Csaba: 2007-ben az MSZP-SZDSZ kormánya tette fizetőssé ezt a szakaszt. Miért nem akkor tiltakozott a polgármester? Botka válasza: ő akkor azzal volt elfoglalva, hogy a megnyíló uniós forrásokból egyáltalán megépülhessen az M43-as. 13.15: Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései - nincs hozzászólás. Következik az M43-as autópálya ügye. Az előterjesztő Botka László felterjesztéssel élne a kormány felé az elkerülő szakasz ingyenességét kérve. A közlekedési államtitkár azt jelezte a polgármesternek, 2013-tól a használattal arányos díjfizetési rendszert vezetik majd be az autópályákon a matricás helyett. Ingyenes szakaszokat nem terveznek. Botka László ezért javasolja, éljen felterjesztéssel a közgyűlés. 13.12: Kónya Gábor (MSZP): a beszámolók pozitívan minősítik a korábbi vezetők munkáját, hiszen három kivétellel nyereségesek voltak tavaly a cégek. Eközben a jobboldal Bátyai Edina kivételével valamennyi igazgatót lecserélte. Kónya reméli, a nyári szezon végén nem lesz a Szabadtéri élén is váltás. 13.08: Szentgyörgyi Pál az igazgatóváltásokról szónokol a cégek beszámolóinak tükrében. Azt állítja, teljesítették az árbevételre vonatkozó, közgyűlésileg jóváhagyott előirányzataikat. A prémiumfeladatok esetében is hasonló a helyzet, hét esetben százszázalékos a teljesítés, összességében is pozitív az összkép. A 2011. évi üzleti terveket összevetve a tavalyi tényadatokkal az mondható, hogy az idei nettó árbevétel 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly, a mérleg szerinti eredmény 50 százalékkal csökkenne, s csak a létszámadatok tekintetében lenne 2 százalékos bővülés. Ez szerinte nem a hatékonyság felé mutat. 13.03: Költségvetési, városüzemeltetési és vagyoni tárgyú előterjesztések napirenden. A százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégek 2010. évi beszámolóival kezdünk. 13.00: Itt is vagyunk a folytatással. Szünet...11.34: Ebédszünet következik 13 óráig. Akkor jövünk vissza! 11.33: Keresztúri Farkas Csaba: megvalósult, amit korábban mondott, ez egy katasztrófa-költségvetés! Botka úgy felel: a jobboldal ellenzéket játszik, miközben azt akarja elhitetni, hogy ő vezeti a várost. 11.32: Botka: a Fidesz folyamatosan őt támadja, majd megsértődik, ha ő személyeskedik... Majd ismét a kormány gazdaságpolitikáját bírálja. 11.30: Mihálffy Béla reagál: eddig az IKV és a Fidesz-frakció volt Botka szerint a felelős a város nehéz pénzügyi helyzetéért, most változni látszik a kommunikáció. A dorozsmai politikus szerint az ország likviditási problémáiért az elmúlt 8 év "szabad rablása" a felelős. 11.29: Botka László ismét kikéri magának, hogy 5 milliárdnyi kötvényt bocsátana ki a város. A Fideszt ostorozza, mert "politikai okokból" nem fizetett ki a városnak 2,5 milliárdnyi uniós forrást, 6 százalékkal csökkentette az önkormányzat támogatását stb. 11.25: Póda Jenő visszautasítja, hogy a Fidesz döntéseivel kárt okozna a városnak. Most is éppen azért vitáznak a hitelfelvételről és a kötvénykibocsátásról, mert a város érdekeit tartják szem előtt. A kárt - jelenti ki - azok a beruházások okozzák, melyek feleslegesek (például a füves Kálvária sugárúti sínpálya). Súlyos döntés, hogy Szeged ilyen feltételek mellett felvesz-e 5 milliárdnyi pénzt. A pénzügyi bizottság nem látott kockázatelemzést, így a jobboldal joggal bizalmatlan. 11.21: Juhász Gyula is reagál az elhangzottakra. Tisztázni kell - hangsúlyozza -, hogy a likviditási zavarokat már a februárban elfogadott költségvetés magában hordozta. 11.18: Nagy Sándor sokadikként jelenti ki, a hitel és a kötvény ügyében korábban már született döntés, ahogy a beruházásokról is. Úgy érzi, a Fidesz képviselői nem egyeztetnek egymással ezekben a kérdésekben.

Botka ismét fizetésképtelenséget vizionál

11.15: Szentgyörgyi Pál arról beszél, devizaalapú forinthitelt vesznek föl, a kötvény esetében pedig forintra és devizára is kértek ajánlatot pénzintézetektől. Végül az euróalapú kötvény mellett döntöttek. A polgármester megismétli: Szeged két héten belül fizetésképtelenné válik, ha nincs kötvénykibocsátás. 11.12: Mózes Ervin: a képviselők tegnap délután fél 4-kor kapták meg az anyagot. Botka pedig kiemeli, ha nincs kötvénykibocsátás, akkor júniusra negatívba fordul a város likviditási mérlege. Ezt a Fidesz-KDNP döntéseivel indokolja egyébként. 11.11: A pénzügyi bizottság elnöke, Farkas László (Fidesz-KDNP) is jelzi, a vonatkozó anyagot pár perccel a testület ülésének vége előtt osztották ki számukra. Már korábban tájékoztatást kértek a város likviditásáról. A jövő hétre rendkívüli ülést tűztek ki annak vizsgálatára, hogyan lehetne kedvezőbbé tenni a helyzetet - akár hitelfelvétel vagy kötvénykibocsátás árán is. Kéri a polgármestert, mérlegelje, a beruházások jelenlegi hitelállománya nem csökkenthető-e a fejlesztések átütemezésével. 11.05: A kötvénykibocsátásról szóló anyagban hiányosságokat fedez fel Póda Jenő. Ezt - mondja - nem tudta tárgyalni a pénzügyi bizottság. Eközben az árfolyamkockázat-elemzés hiányzik az előterjesztésből. Továbbá szakmaiatlan és előkészítetlen az indítvány. A tanácsnok kijelenti: valótlan a polgármester állítása, hogy a jobboldal egyetértene a hitelfelvétellel. A pénzügyi bizottság jelenleg is vizsgálja egyes beruházások elhalasztásának lehetőségét. A városháza erőltetett fejlesztési politikája a falnak viheti Szegedet - emeli ki! 11.02: Újra Szentgyörgyi Pál kezében a mikrofon. 2-2,5 milliárdnyi uniós támogatást nem tudtak eddig lehívni - tájékoztat. Ezt más módon finanszírozták eddig. 11.00: Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) a konstruktivitás jegyében méltatlannak tartja, hogy egy 5 milliárdos hitel-, kötvényügyletről nem sokkal az ülés előtt értesültek csak... Mózes Ervin jegyző válaszol: ezt több alkalommal tárgyalták már, az anyag pedig elektronikus úton már csütörtökön elérhető volt. 10.57: Haág Zalán szerint példátlan, ahogy ma Botka László Póda Jenővel beszélt. Ezt a stílust már több mint nyolc éve jeleníti meg a díszteremben. Nem veszi figyelembe, hogy a választóktól nem kapott többséget 2010-ben. Az intervenciós keret pedig nem dől össze a 27 milliós átcsoportosításról, miközben a városi sportlétesítmények, közösségi terek megújítása, karbantartása fontos közérdek, kiemelt feladat. 10.55: Solymos László megismétli Botka szavait: tavaly 129 milliót használtak föl az intervenciós keretből, idén így is csak 100-at terveztek. 10.53: Kohári Nándor a zárszámadás alapján elemzi a 2010. évi intervenciós keret felhasználását. Olyan, egyébként szükséges beruházásokat finanszíroztak szerinte, melyek nem igényeltek volna azonnali beruházást. Ráadásul megnyugtató mértékű forrás marad sürgős hibaelhárításra idén a 27 milliós sportlétesítmény-támogatással együtt is.

Nagy Sándor szerint két Fidesz létezik

10.49: Újra Nagy Sándor emelkedik szólásra. Érdeklődve hallgatja a vitát, tanulmányt lehetne szerinte készíteni arról, milyen sérelmeket "babusgatnak" a kormánypártiak, melyek miatt nem működnek együtt. Pedig a városlakók erre kérték őket. "Két Fidesz van" - fogalmaz. Az egyik megszavazza a beruházásokat, melyek fontosak a városnak. Mikor végigfut a hitelfelvételi eljárás, amiben részt vesznek a Fidesz szakértői is, akkor feláll Póda Jenő, s azt kéri, ne vegyen föl hitelt Szeged. Nagy Sándor: van egy konstruktív Fidesz, és egy másik, melyet a politikai kommunikáció, a politikai konfliktusok éltetnek. 10.47: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) úgy értékel, Botka erőből politizál, sérteget, nem törődik az érvekkel. Nem is csoda, hogy nem talál koalíciós partnert a teremben. A demokrácia azonban nem erről szólna, csak az MSZP rosszul értelmezi... 10.45: A polgármester úgy értékel: a Fidesz-frakció célja, hogy megakadályozza, a város vezetője elmondja a véleményét a fontos kérdésekben. 10.42: Gyimesi László (Fidesz-KDNP) száll vitába Botkával az önkormányzati törvényről, illetve arról, milyen jogokat adnak a polgármesternek a jogszabályok. A tanácsnok úgy véli, a helyi SZMSZ szerint nincs joga a vitavezetésre a polgármesternek, aki az önkormányzati törvény értelmében is ugyanazokkal a jogokkal bír a hozzászólások terén, mint bármely más települési képviselő. Kéri Botkát, éppen ezért jelentkezzen be, ha szólni akar. 10.41: Póda Jenő kér szót személyes megtámadtatás okán. A szabályok - emeli ki - a polgármesterre is vonatkoznak, azokat be kellene tartani. A jegyzőnek pedig kötelessége lenne erre figyelmeztetni. 10.40: Botka László: a Fidesz további milliókat költene fejlesztésre. Szerinte az intervenciós alap léte törvényi kötelesség, tavaly 129 milliót használtak fel, idén 100-at állítottak be. Most, ha Kohári javaslata megkapja a többség támogatását, adott esetben lehetetlenné válnának sürgős városi beavatkozások. 10.38: Kohári Nándor ismerteti módosító indítványát, mely 27 millió forintnyi támogatást juttatna négy, ingatlanműködtető sportegyesületnek (SZVSE, UTC, Szőreg, Tápé). Erről már két cikkben számoltunk be az elmúlt napokban. A javaslat célja, hogy a finanszírozás fejében a környező oktatási intézményeket, a városi rendezvényeket és tömegsportot is kiszolgálják a sportlétesítmények. 10.36: Mihálffy Béla szerint Botka a hatperces hozzászólásával - melyre nem jelentkezett be - megsértette az SZMSZ-t. 10.30: Botka László pontosít: 1 milliárd forint lejárt panelhitel, amit az elmúlt években vett föl a város. Ezt meg kell újítani. 3,9 milliárd forintnyi kötvénykibocsátást és fejlesztési hitelfelvételt (1,9 milliárd az első, 2 milliárd a második tétel) februárban a költségvetési rendelettel együtt pedig megszavazott már a közgyűlés. Erre azért van szükség, mert elnyert, szabályosan beruházott európai uniós pénzeket nem utalt át a kormány. Végül hozzáteszi: véleménye szerint nem volt indokolatlan a rendkívüli pénzügyi helyzet elrendelése, mert "a Fidesz lyukat ütött a költségvetésben". A nehéz pénzügyi állapotok pedig nem a Póda által emlegetett eltúlzott beruházásokból következnek szerinte, hanem a kormány gazdaságpolitikájából, az önkormányzati támogatások csökkentéséből. Nagyra értékeli viszont, hogy Bohács Zsolttal bizonyos költségvetési kérdésekben meg tudott egyezni.

Kötvénykibocsátás kettős mércével?

10.26: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) szerint nincs olyan jogi kategória, hogy rendkívüli pénzügyi helyzet, így Botka tulajdonképpen jogszerűtlenül függesztette fel a költségvetési rendelet végrehajtását. Közel 5 milliárdnyi kötvénykibocsátásra, illetve hitelfelvételre készül a város - jelzi, az erről szóló anyagot a héten a pénzügyi bizottság ülésének végén osztották csak ki, illetve most sem szólt erről Szentgyörgyi Pál. Póda emlékeztet, Botka László elítélt más nagyvárosokat, melyek hasonló eszközzel éltek. Nehéz pénzügyi helyzetbe sodorja a várost az önkormányzat politikája - így a tanácsnok. 10.20: Költségvetési kérdésekről Szentgyörgyi Pál (MSZP) nyitja meg a felszólalások sorát. Jelzi, módosítják az IKV Zrt.-vel kötött ingatlanhasznosítási szerződést, melyet így megnyugtatónak tart. Az önkormányzati cégvezetők prémiumfeladatainak megállapítása kapcsán is kompromisszumot lát, akárcsak az IKV Zrt. ügyében. 10.14: Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) arról beszél, hogy jelentős túlépítésekre kerülhet sor a rendeletmódosításban foglaltak szerint. Sz. Fehér Éva főépítész igyekszik megnyugtatni a képviselőt, szerinte csak az országos előírásokhoz igazodnak. Jelzi, számos szabályzás tiltja a túlépítést. 10.12: Szentistványi István visszautasítja Solymos "alpári" megjegyzéseit. Nem hiszi, hogy nem lenne olyan politikai erőnek legitimitása, mely nem a két nagy párt egyike. 10.11: Nagy Sándor (Szabad Város) szól hozzá, miután Solymos László alpolgármester a pulpitusról igen élesen támadta Szentistványi képviselőt és az LMP-t. Erre biztosan lesz válasz! No, de figyeljük előbb a korábbi városfejlesztési alpolgármestert! Szerinte a közgyűlés dönthet úgy, hogy bővíti a fűtőmű területét, vagy úgy, hogy nem. Támogatja a bizottság javaslatát, hogy több alternatívát dolgozzanak ki. Botka László is egyetért. 10.06: A folyosón Tóth Károly, Keresztúri Farkas Csaba és Haág Zalán folytatja a Gömbös-vitát. Idebent Szentistványi István a távhő ügyéről. Zöld területen belül fekvő részt vonna be beruházásba a szolgáltató, amit ő nem támogat. Felhívja a figyelmet: nehéz lenne felelősen dönteni, ha a képviselők nem kapnak érdemi tájékoztatást, nem vonják be őket a folyamatba. Ebben a formában így kockázatos lenne határozni. 10.03: Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének módosítása kerül terítékre. Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) jelzi, Tarján városrészben milliárdokat költöttek fűtéskorszerűsítésre, így azt feltételezték, csökkenni fog a távhő-szolgáltatási igény. Kérdéses tehát, miért akarja kapacitását, távhőművét bővíteni a szolgáltató. Nem tartja szerencsésnek, hogy a SZÉSZ módosítása kapcsán kerül elő ez a technikai módosítás a közgyűlésen. 10.00: Nagy Mihály, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kap szót. Kéri a képviselőket, álljanak a nehéz helyzetben lévő szegedi cigányság ügye mellé. Olyan szociális bizottságot állítana fel, mely a kisebbségi önkormányzat munkáját segíti. Közben a folyosón Tóth Károly rendkívüli sajtótájékoztatón támadja a Fidesz-KDNP-t és a Jobbikot a Gömbös-ügyben... 09.55: Az első napirendi pont oktatási kérdésekkel foglalkozik, az oktatási ágazatban szedhető tan- és térítési díjakkal kapcsolatos rendeletet módosítaná a polgármester. Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) szól hozzá először. Hasznosnak tartja a törvényi változásokhoz történő igazodást, a rendszer egységesítését. Az oktatási bizottság is támogatja az anyagot.

Nem került napirendre Gömbös Gyula díszpolgári címe

09.53: Gyimesi László javaslatára napirendre veszik az átvilágító bizottság tagjainak megváltoztatását 15 igennel. A Gömbös Gyulával kapcsolatos előterjesztést szintén 15 igen okán ma nem tárgyalják. 09.51: Szentistványi István örömmel nyugtázza, hogy nem tárgyalják majd a zöld területekről szóló anyagot, hiszen két bizottság is így foglalt állást. 09.49: Ezek szerint a közgyűlés 2011-ben megerősíti Gömbös Gyula díszpolgárságát - veti oda Botka. 09.48: Keresztúri Farkas Csaba szelektívnek tartja a polgármester és a jegyző SZMSZ-hez való hozzáállását. Gömbös Gyuláról nem akar vitát nyitni, javasolja, a kérdést vegyék le a napirendről. Haág Zalán is tájékoztat: a jogi mellett a kulturális bizottság is ezt az álláspontot képviseli. Ennek egyik oka: Tóth Károly szinte ugyanezt az előterjesztést az előző közgyűlésen is megfogalmazta, akkor már elutasították. 09.45: Botka László értelmezést kér a jogi bizottságtól, lehet-e vita a napirend megállapítása kapcsán. Egyben ismerteti, a helyi védettségről szóló rendeletet több bizottság is levenné a napirendről, s további egyeztetéseket javasol. Előterjesztőként visszavonja indítványát. Ezt tehát már tárgyalják ma. 09.43: Tóth Károly (MSZP) szóbeli kiegészítést tenne, lehetőséget is kap rá. A jegyző szerint ez megfelel az SZMSZ-nek. Így belekezd a szocialista politikus. Elmondja, nem fogadják el, hogy csak Rákosi Mátyáséktól kellett visszavonni a díszpolgári címet, hanem folytatni kell az átvizsgálást. Ma Gömbös Gyulát fosztaná meg ettől. Furcsállja Haág Zalán tiltakozását. 09.41: A napirendi pontokról kezdődik vita. Keresztúri Farkas Csaba és Haág Zalán is jelzi, Tóth Károly javaslatát Gömbös Gyula díszpolgári címének elvételéről nem tárgyalnák ma, hiszen ezt több bizottság elutasította. 09.40: A szegediek különbözőek, de valamennyien szegediek, ez összeköti őket - így a polgármester. Botka szerint nem a város, hanem a kormány vonta el a szociális támogatásokat a lakosságtól, miközben a gazdagok adóját csökkentette. 09.38: Az LMP-s Szentistványi István is az ünnepi beszédre utal vissza. Töpreng rajta, létezik-e a botkai anonim szegedi társadalom. Vajon azok, akiktől lassan minden juttatást elvon az önkormányzat, hogyan vélekedhetnek erről? - kérdezi. Nem tudja, ezekre az emberekre is gondolt-e Botka, mikor boldog, öntudatos szegedi polgárokról ad elő. 09.35: Botka László úgy reagál: az elmúlt nyolc évben konszenzussal választották ki a díjazottakat, most a Fidesz felrúgta a konszenzust, nem egyeztetett, saját javaslatait hozta elő. Az idei kitüntetettek között a polgármester szerint akad olyan, akinek elismerése "nyílt provokáció". Azt akarta jelezni, rossz úton indult el a közgyűlési többség, mert ultimátumszerűen terjesztette elő a névsort. 09.33: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) a Szeged-napi díjak átadására tér vissza. Emlékeztet: Botka László az ünnepet a kormány elleni támadásra használta föl, s miközben maga nem a szabadság bajnoka, mégis az ország szabadságát siratja. Haág elképesztőnek nevezi, hogy a polgármester köztiszteletben álló polgárok, elismert professzorok kitüntetésének átadásán nem vett részt. A képviselő szerint Botka nem érti, hogy neki Szeged lakosságát kellene képviselnie, nem az MSZP-t. Ordító tehát a városvezető magatartása és beszéde közötti különbség. Kinyújtott kezekről szónokol, majd távolmaradásával tüntet. Javasolja, tartson önvizsgálatot a szocialista politikus. 09.31: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) napirend előtt a trianoni gyásznapról szónokol. Minden szegedit meghív a Jobbik június 4-i megemlékezésére. Úgy tudja, a város nem tart ilyen rendezvényt. 09.27: Ebben a pillanatban nyitja meg az ülést Botka László. 09.25: Elkiabáltuk, továbbra is várakoznunk kell. Közben a VTV sorra szólaltatja meg az egyes politikusokat. Most Pocsai Blanka van soron oktatásügyi kérdésekben. 09.17: Visszatérnek a kormánypártiak, most már tényleg lassan az érdemi munkáról számolhatunk be Önöknek.

Még hűvös a díszterem...

09.05: Botka László is elfoglalja helyét. Startol a közgyűlés. Azaz csak startolna, hiszen a Fidesz-KDNP-sek frakciószünetet kérnek kis tanácskozásra... 09.03: Szokatlan módon kis csúszás az elején. A polgármesterre várunk. 09.00: Majdnem teljes a létszám, indulhat a munka. 08.50: Polgármesteri előterjesztést készült a Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló rendelet módosításáról. Ezt tegnap az LMP hevesen támadta, s két bizottság is úgy döntött, nem javasolja az anyag napirendre vételét. Hasonlóan határozott két bizottság Tóth Károly (MSZP) indítványáról: a képviselő Gömbös Gyulától venné el a díszpolgári címet. Kérdés, tárgyalja-e majd ezeket a közgyűlés... 08.44: Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a mai Nemzeti Sporttal a kezében érkezik. A korábbi világbajnok kenus ma is naprakész a sporthírek terén. Lassan gyülekeznek a többiek. 08.40: Egyelőre még csak Kosik Dénes érkezett meg Farkasné Pocsai Blanka mellett, illetve korábban járt itt az LMP-s Szentistványi István, valamint Nagy Sándor (Szabad Város), de őket most nem látni a teremben. 08.30: Már itt vagyunk a díszteremben, ahol egyelőre maximális teljesítménnyel üzemel a klíma. Farkasné Pocsai Blankával kell egyetértenünk, eléggé hűvös van. Majd felforrósodik a hangulat...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.