Írjon nekünk

Közélet

Vitéz Kiss Imre: A Szent Korona maga az alkotmány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Miért kellene az évezredes hagyományunkra, a történelmi alkotmányunkra támaszkodni, hogy a nemzet felemelkedhessen, s miként képviseli mindezt a Szent Korona? Interjúnkban többek között erről beszél portálunknak a Szentkorona Szövetség országos elnöke, vitéz Kiss Imre, aki nemrégiben Szegeden vendégeskedett vitéz Szilágyi Árpád városvédő polgár, a szövetség helyi vezetőjének meghívására.

– Az önök szervezetére gyakran mondják, hogy minden eszményével együtt maga a történelem, inkább már a múlté.

– Évezredek, évszázadok mélyéről jön az igénye egy olyan szerveződésnek, amely a történelmi élettapasztalatokkal egy nemzetet tart a felszínen, ami akkor működik hatékonyan, ha ahhoz a az eszményhez fordulunk, amely a múlt viharai közt mindig megmutatta nekünk az utat, ez pedig a Szent Korona.

– Mondana egy példát erre az útmutatásra?

– A magyar történelemnek a legjellemzőbb vonása, a szabadságért, a függetlenségért való törekvés, ha kell, akkor élet-halál küzdelemmel is. A szabadságharcainkra azt mondják, hogy elbuktak. Én azt mondom, hogy ezek a harcok a diktatúrákkal, az önkényuralommal szemben mindig győztek, mert nem a szabadságharc katonai leverésével zárultak. A nép, a nemzet, különösen az értelmiség, a jogtanulmányaikkal, tudásukkal– a történelmi alkotmányra hivatkozva – mindig megakadályozták a nemzet elbukását, a teljes beolvadást az adott birodalomba. Hiszen akkoriban a császár a szabadságot, a demokráciát védőket üldözte, de később a külpolitikai helyzet a megegyezés felé kényszerítette őt, s végül a történelmi alkotmány betartására tett esküt koronázásakor. Ez a diadal a magyarság győzelme a kiegyezésnél.
Ennek az évszázados hagyománynak a folytatása volt 1920-ban Trianon tragédiája után, hogy Budapesten létrehozták a Szent Korona Társaságot és a Szent Korona Szövetséget, Európát megjárt, komoly tudással és ismerettel bíró emberek. Ebben az összetett helyzetben tudták, hogy csak a történelmi alkotmányra támaszkodva lehet talpra állnunk, mint ahogy 1849 után is.

– Ezek szerint a nemzetünk felemelkedésében most is irányt mutathat a Szent Korona?

– Igen, hiszen a nemzet a Kárpát-medence összes értékével a Szent Korona, egyrészről van egy ötvösművészeti értéke, másrészről van egy elvonatkoztatott jelentése, amit sokan nem értettek meg és sajnos mai napig sem mindenki fogja fel. A korona maga a magyar állam alapja, és erre támaszkodva kell megalkotni az alkotmányt, a nemzetünket meghatározó alapértékeket. 1920-ban is szükségesnek találták, hogy a magyar állameszmény ne vesszen el, ismerjék és maradjon fenn ez a hagyomány. 1949-ben beszüntették e két szerveződésnek a működését, mint sok más társadalmi civil szervezetet, ami a kommunista hódító eszméknek útjában állt. Ma pedig az unió is azt javasolja az államoknak, hogy a vegyék figyelembe a civilek, a társadalmi szervezeteknek a szerepét az ország vezetésében. Tehát itt az idő, hogy komolyan vegyék a Szent Korona Szövetség javaslatait például az alkotmányozás folyamatában.

– Miért gondolja úgy, hogy ismét tevékeny részese legyen e szövetség a politikának?

– Mert sajnos az államberendezkedésben ma is jellemző az a modell, ami a kommunizmusban, hogy a pártok nem minden esetben a legtehetségesebb, lakalkalmasabb embert választják bizonyos területekre, államtitkárnak, miniszternek stb. Hanem a pártban, a párthűséget bizonyító jó kádereket részesítik előnyben, függetlenül attól, hogy az adott szakterületen az átlaghoz képest is gyengébben teljesít.
Egyedül Magyarországnak van lehetősége a gyors felemelkedésre gazdag kultúrája és hagyományainak alapján és főleg a Szent Korona-tanra támaszkodva, amely azt mondja, hogy nem az számít itt a Kárpát-medencében, hogy milyen nyelven beszélsz, mi a vallásod, hanem, hogy mennyire vagy hűséges a többséghez, a nemzethez, a hazához és mennyire vagy becsületes a magánéletben, a harmadik pedig: menyire vagy rátermett a munkára. Sokan azt mondják, hogy ez egyházi történelmi frázis, pedig ez az élet.

– Ezek szerint van recept a felemelkedésre, és ebben akar, tud segíteni a szövetség?

Az állam életét az teszi a nagy közösség számára elviselhetővé, ha rend és jólét van. Ez akkor teljesülhet, ha az állam különbséget tud tenni emberek között, de ne azon az alapon, hogy mi a vallása, nyelve, rangja, hanem mennyire rátermett a feladatra. Ezt ma Magyarország egyik pártja sem így teszi. Mindegyik a hatalmát akarja megtartani, kiterjeszteni, s az ő baráti körével akarja megoldani a pozíciókat.
Pedig egy országnak sincs annyi lehetősége, mint nekünk ebből a zűrzavarból kimászni a történelmi magyar alkotmánnyal. Ezért dolgozik a Szent Korona Szövetség.
Nem szabad hagyni, hogy egy ilyen gazdag ország tehetséges emberei rabszolgasorsban éljenek. Én kinn éltem Bécsben és megkérdeztem egy utcaseprőt, hogy mennyit keres és megkérdeztem a szentendreit is, tizenötszörös volt a különbség. Ugyan ez a különbség megvan az orvosok között is. És erre egy politikus azt mondta, hogy ha nem tetszik, el lehet innen menni. Milyen hozzáállás ez? Ebből, hogyan épülne fel egy nemzet?
A magyar gazdagságot fel lehet támasztani, hiszen sehol ennyi kincs a föld alatt, mint nálunk nincsen, ennyi fajta, és minőségű növény máshol nem terem, mint nálunk, és bizony a magyar munkás szorgalmas és tehetséges – ha megfizetik. Ez itt a fő szempont. Ha éhbérért dolgoztatják, akkor senki nem motivált, de ha megfelelő bért kap, mint a kisangyal, úgy dolgozik. Tapasztaltam: ha megfizetik, akkor ma is a legjobb munkás a magyar.

Kommentek

Hírzóna

Folytatják a vérszívók irtását Csongrád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csütörtökön és pénteken.

Tovább olvasom

Hírzóna

Tanév végi látogatás-sorozatot tartottak a vásárhelyi Emlékpontban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négy középiskola hat osztálya látogatott el a közgyűjtemény galériájában látható időszaki kiállítás megtekintésére.

Tovább olvasom

Közélet

Volna még mit csinálni az Odessza lakótelepen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megnéztük, hogyan néz ki a városrész-rekonstrukció végeredménye!

Tovább olvasom

Aktuál