Közélet

Új módszerek a szegedi szúnyogirtásban + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

Új módszerek a szegedi szúnyogirtásban + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

2011. április 7., csütörtök
Új módszerek a szegedi szúnyogirtásban + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

Előretör a biológiai védelem

Idén új szemlélettel készül a várható szúnyoginvázió ellen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A város lakóinak kényelme érdekében a szúnyogok elleni harchoz Szepesszentgyörgyi Ádám és Gajda Zita entomológus szakértők segítségét is kérték, akik a biológiai védekezés szélesebb körű kiterjesztéséhez alapvetően fontos lárvatenyésző hely feltérképezésében munkálkodnak. Számos olyan ideiglenes hely van Szegeden, amelyek csak jelentős csapadék után válnak szúnyogtenyésző hellyé, és ezek felmérése a tavalyi extrém csapadékviszonyok után most lehetséges. Hosszú időnek kell eltelnie, mire olyan szintre kerül a biológiai védekezés, hogy vezető szerepet vegyen át a szúnyogirtási technológiában és látványos eredményeket produkáljon. A környezetgazdálkodási cég megbízásából László Gyula entomológus szakértő folyamatos mintázással, a monitoring hálózat koordinálásával és a vegyszerek bevizsgálásával, már az elmúlt évi tapasztalatokkal segíti a munkát. Kidolgoztak egy olyan térinformatikai rendszert, amelyben nagy felbontású fényképek készítésével és feldolgozásával egy központi adatbázis segíti a lárvatenyésző helyek követését és figyelemmel kísérését. Egy ilyen csapadékos év után nagyon sok múlik az első biológiai beavatkozáson. Sajnos az idei év eleje sem szűkölködött csapadékban, jelentős belvizek alakultak ki, víz alatt vannak az árterek, mocsarak, nádasok. A lárvák fejlődése viszont április elején megindul, ha a vizek felmelegednek 10-12ºC-ra. A város közigazgatási határán belül 6319 hektáron történik légi kémiai és több mint 900 hektáron biológiai védekezés a szúnyogok, illetve a szúnyoglárvák ellen. A csípőszúnyogok elleni védekezésre optimális körülmények kellenek, melyek sajnos nem mindig adottak. A napnyugtát megelőző, szélcsendes és csapadékmentes időszak a legmegfelelőbb a szer kijuttatására, mely melegvérűekre igazoltan ártalmatlan, csak a rovarokra van hatással.

Nem minden szúnyog csíp

Az imágóként áttelelő fajok a meleg estéken már repülnek, ezek már rakják a petéiket, amelyekből kifejlődik az első komolyabb csípőszúnyog-nemzedék. A domináns fajok nem válogatnak, Szegeden szinte minden állóvízben képesek petét rakni, de a gyorsan felmelegedő, sekély vízállásokat és a szennyezettebb, szerves anyagban gazdag vizeket preferálják. A jelenleg kialakuló induló populáció lárváit lehet most kezelni. Sok olyan faj is van – köztük például az árvaszúnyog –, amelyik egyáltalán nem csíp, így a városlakók gyakran úgy gondolják, hogy az elvégzett repülőgépes és földi irtás teljességgel eredménytelen, mivel ezeket a szúnyogokat gyakran lehet látni.

Döntő rész a repülőgépes irtás

A repülőgépes és földi irtás kivitelezésével megbízott Szemp-Air Kft. hét repülőgéppel akár egyszerre tudja az egész várost kezelni mind kémiai és biológiai technológiával. A beavatkozásokhoz szükséges vegyszerek már a cég rendelkezésére állnak. Fontos szempontként határozták meg a környező településekkel való együttműködést, hisz ez elengedhetetlen a szúnyogok olyan fészkeinek felszámolásához, amelyek a lárváknak ideális fejlődést biztosítanak. A repülőgépekkel egy adott csípésszám felett, a megfelelő körülmények fennállása esetén tudnak irtani. A kipermetezett, mintegy 50 mikronra porlasztott anyag 1-2 óráig is a levegőben marad, mintegy paplanként ráborulva a szúnyogokra, hatóanyagával elpusztítva őket. Az igen finom permet azonban nem tud a fás, lombos területre behatolni, így ezt kiegészítik földi irtással, ahol úgynevezett fehér olaj ködösítésével juttatják a szert a földfelszín közelébe.

Csípésszámláló hálózat a város területén

A város területén 20 mérőponttal működő monitoring hálózat – mely ilyen szervezetten csak néhány városban működik – segítségével mérik fel a szúnyogtömeget. Amennyiben az időjárás melegszik és a szúnyoglárva-számok növekednek, az ártereken és a sekély vízzel borított területeken április elején végzik el az első lárvairtást szelektív, biológiai készítménnyel. A biológiai kezelés a nagyobb ártéri területeken és járművel megközelíthetetlen területeken, légi úton történik, a kisebb területeken földi kijuttatást alkalmaznak olyan, az Országos Tiszti-főorvos által engedélyezett biológiai anyaggal, amely csak a csípőszúnyog lárvákat pusztítja, a többi vízi szervezetre hatástalan. A szakértők szerint élővizek mellett szúnyogmentesség csak a téli időszakban van, a környezetgazdálkodásnál tehát felelősséggel csak azt tudják vállalni, hogy mindent megtesznek a szúnyogsűrűség elviselhető szinten tartásáért, amely két kezelés közötti 7-14 napban, óránként 30-40 szúnyogcsípést jelent. E feletti csípésszámoknál kémiai gyérítést végeznek azokon a területeken, ahol a csípésszámok azt indokolják.

Ingyenes tabletta házi használatra

A környezetgazdálkodási kft. ügyfélszolgálatán bárki, ingyenesen hozzájuthat a Culinex nevű tablettához, melyről a szemétgyűjtési számlához csatolt hírlevélben is tájékoztatják a városlakókat. „Szeretnénk, ha minél többen igénybe vennék ezt a szert” – mondta el portálunknak Makrai László igazgató. „Ilyen esetekben talán egyértelmű, hogy ne csak az önkormányzat, hanem a városlakók is igyekezzenek a lehető legtöbbet megtenni a szúnyoginvázió elkerülésére. A tablettát egyszerűen csak bele kell helyezni az esővízgyűjtő hordókba, kis kerti tavakba, a kert végében lévő pocsolyák vizébe. De használható a mezőgazdasági vállalkozások által használt területeken lévő belvizek esetében is. A kettő-négy hétig hatásos szer meggátolja a lárvák kifejlődését, ezáltal is csökkentve a későbbi szúnyogszámot.”

A kullancsveszély továbbra is fennáll

Mint arról a tavalyi évben már beszámoltunk, a környezetgazdálkodás egy lejárt engedélyű szer miatt, fizikai módszerrel kényszerült a kullancsok számának csökkentésére. A mindenkit mosolyra fakasztó, ugyanakkor szomorú helyzetről Makrai László igazgató elmondta, hogy továbbra is keresik azt a szert, melyet a kullancsok ellen sikerrel be tudnának vetni, azonban ehhez mindenképpen szükséges az ÁNTSZ közreműködése is, aki ezeket a szereket engedélyezni tudja, bár nem egy közülük már az unió területén régóta használatban van. Fontos ez azért is, mivel a város óvodáinak, iskoláinak jelentős része zöldterületen van, ahol a gyermekek könnyen összeszedhetik a veszélyes rovarokat.
Hallgassa meg Makrai Lászlóval, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójával készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.