Közélet

Új kihívások az ifjúságpolitikában

Új kihívások az ifjúságpolitikában

2011. április 22., péntek
Új kihívások az ifjúságpolitikában

Immár negyedik alkalommal, ezúttal Ifjúság, ifjúságpolitika – új kihívások címmel nemzetközi konferenciát rendeztek a SZTE Tanulmányi és Információs Központ nagyelőadójában. Jancsák Csaba szervezőtől megtudtuk, a konferencia tárgya a nemzetközi folyamatok ifjúságszociológiai értelmezése és az európai, illetve a magyar fiatalok világára történt hatásainak mélyebb megértése, továbbá az ifjúságügy és ifjúságpolitika európai kihívásainak, szakmai dilemmáinak és az azokra született koncepcionális megoldásoknak megtárgyalása, megvitatása.

A konferencia vendégei és előadói a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiót képező országokból érkeztek, a hazaiakon kívül nevezetesen a kolozsvári, az újvidéki, sőt távolabbról, az aacheni egyetemről. A regionális együttműködés a szegedi egyetem esetébe jóval tágabb, nem csak a Dél-Alföldre korlátozódik, hanem átlép, átnyúlik a határokon is. Az egynapos konferencia két nagyobb blokkból áll, az egyik ifjúságpolitikai - tágabban ifjúságügynek is értelmezhetnénk - és ennek hazai meg európai dimenziója kerül megvilágításra, a második szekció pedig az ifjúságszociológiai kutatások témakörét öleli fel. Ilyképpen az eseményt különböző ifjúságszociológiai műhelyekből érkezett tudósok, oktatók találkozójaként is értelmezhetjük akár.

A konferencia unikum-jellege - hiszen a szervezők mindig törekszenek arra, hogy valami különlegességet is becsempésszenek, legyen valami bomba a tudományos előadások között – a hallhatói szekció, a szegedi egyetem különféle hallgatói műhelyei fognak délután előadásokat tartani saját kutatásaikról. Ezt követően az ifjúsági klubokról készült dokumentumfilm kerül bemutatásra, amit műhelybeszélgetés követ. Az európai fiatalok világa a 21. század elején címmel könyvbemutatóra kerül sor, a tanulmánykötetet

Saláta Zoltán

, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és

Bene Tamás

, a DKMT ERISZ elnöke mutatja be a közönségnek. A Belvedere Meridionale Alapítvány kiadványát

Jancsák Csaba

szerkesztette. Az európai ifjúságkutatás releváns információi olvashatók benne alkalmazott kutatás jelleggel. A könyv két fejezetből áll, az egyikben egy 8 fős szerzői gárda tanulmányai olvashatók, a másikban egy 11 fős csoporté. A könyv iránymutató, azért is kapcsolódik a konferenciához, hiszen nemrég állt fel Magyarországon az ifjúságügyi kormánybiztosi hivatal egy fiatal politikus,

Milanovics Péter

vezetésével. A szervezők az ő munkáját is segíteni szeretnék azzal, hogy elküldik neki a konferencia anyagát. Az EU ma már igenis kíváncsi a fiatalok véleményére, megkérdezi, meghallgatja őket, és javaslataikat beépíti a politikai dokumentumokba. A legutóbbi időszak hátborzongató eseményei (West Balkán, iskolai vérengzések stb.) arról tanúskodnak, hogy nem csak nálunk, de külföldön is komoly figyelmet kell szentelni a fiatalság problematikájának. Ezekre keresnek válaszokat ezzel a konferenciával is. A ma elhangzó előadásokból októberre ugyancsak összeáll majd egy hasonlóan izgalmas tanulmánykötet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.