Gazdaság

Továbbra is vonzó ország vagyunk, kockázatokkal

Továbbra is vonzó ország vagyunk, kockázatokkal

2011. április 21., csütörtök
Továbbra is vonzó ország vagyunk, kockázatokkal

A brit HSBC bankcsoport feltörekvő piacokról írt kimutatása szerint hazánk továbbra is vonzó befektetési célterület marad a kelet-közép-európai államok, Magyarország, Lengyelország és Csehország között. Gazdaságilag azonban még mindig sebezhetőek vagyunk a válsággal küzdő országok miatt – írja a Magyar Nemzet Online.

A brit HSBC bankcsoport makrogazdasági elemző részlege a feltörekvő piacok helyzetéről készített elemzést. Az összegzés szerint Magyarországon a makrogazdasági politika az elmúlt időszakban javult, részben annak köszönhetően, hogy az ország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A HSBC szakértői szerint a magyar eszközök árazása az utóbbi időben elszakadt Európa perifériális országai eszközeinek árazásától. Feltéve, hogy a mostani gazdaságpolitikai irányvonal fennmarad – amiben a HSBC szakértői nem kételkednek –, ez a tendencia továbbra is érvényesül majd, bár az európai államadósságok problémáját valószínűleg a jövőben is nehezen lehet kezelni. Ha az európai gazdaságok állapota továbbra is javul, akkor a magyar eszközök „túlteljesítőek” maradnak Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot összehasonlítva.

Húz a német ipar

A HSBC szerint a magyar gazdaság teljesítménye ciklikusan kapcsolódik Németország gazdaságához, a jelenlegi magyar gazdaságpolitika – köszönhetően részben az EU-elnökségnek – inkább „ortodox” marad, a magyar eszközök pedig még mindig olcsónak tekinthetők a feltörekvő piaci összehasonlításban. Ez mellett a HSCB szakértői szerint Magyarország még mindig sebezhető marad, részben a periferiális európai országokból kiinduló és újra felmerülő kockázatok miatt, ami komoly veszélyt jelenthet ránk. A HSBC kalkulációi alapján idén 2,5 százalékkal nő majd a magyar GDP, és az ütem jövőre 3,1 százalékra emelkedik. A magyar export idén várhatóan 9,3 százalékkal, jövőre 9,5 százalékkal bővül, miközben a magyar import 8,4 százalékkal, illetve 8,9 százalékkal nő. A magyarországi inflációt idén 4 százalékra, míg jövőre 3,5 százalékra várja a HSBC szakértői csapata. A GDP-hez mért államháztartási hiányt az idén 1 százalék körülire saccolják, a jövő évben viszont 3,5 százalékra ugorhat. Mindeközben a folyó fizetési mérleg deficitje nagyon szerény mértékű lesz, azt várják, hogy ez évben a folyó fizetési mérleg deficitje 0,4 százalékot, jövőre 0,7 százalékot ér el a bruttó hazai termékhez viszonyítva. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.