Egyetem

Több mint 307 ezren igényeltek diákhitelt tíz év alatt

Több mint 307 ezren igényeltek diákhitelt tíz év alatt

2011. április 8., péntek
Több mint 307 ezren igényeltek diákhitelt tíz év alatt

Több mint 307 ezren igényelték az elmúlt tíz év alatt a diákhitelt - közölte a Diákhitel Központ az MTI-vel. Az évforduló alkalmából roadshow-t, nyílt napokat szerveznek országszerte.

A kormány 2001. április 27-én hozta létre a jelenlegi Diákhitel Központ Zrt.-t, és az első hallgatói hitelek folyósításával 2001. október közepén kezdődött meg a hazai diákhitelezés története. A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint az elmúlt tíz évben a hitelben részesülők száma meghaladta a 307 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig a 210 milliárd forintot. A tizedik születésnapot nagyszabású roadshow-val, nyílt napokkal és koncertekkel ünnepli a Diákhitel Központ. Az április 12-től öt magyarországi várost (Debrecent, Szegedet, Pécset, Győrt és Budapestet) érintő roadshow minden állomása két részből áll: délelőttönként-kora délutánonként az adott városok felsőoktatási intézményeiben nyílt napokat, előadásokat tartanak, pénzügyi és karriertanácsokkal, nemzetközi ösztöndíj-lehetőségek ismertetésével segítik a hallgatókat. A rendezvények esténként az adott városok koncerttermeiben és klubjaiban koncertekkel folytatódnak. A magyarországi diákhitelrendszer az eddigi tapasztalatok alapján kimagasló sikerrel működik, az eredeti koncepción (amelynek lényege a társadalmilag igazságos, önálló, egyéni döntés alapján igénybe vehető, piaci finanszírozású hitelrendszer) nem kellett különösebben változtatni - olvasható a közleményben. A diákhitelt alanyi jogon vehetik igénybe a 40 év alatti egyetemi, főiskolai hallgatók. A diákok havi 15, 21, 25, 30, 40 és 50 ezer forintot igényelhetnek. Az államilag támogatott képzésben tanulók szemeszterenként maximum 200 ezer forintot vehetnek fel, míg a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok legfeljebb 250 ezer forinthoz juthatnak hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.