Közélet

Sztrájkolnak a pedagógusok, ha emelik az óraszámot

Sztrájkolnak a pedagógusok, ha emelik az óraszámot

2011. április 21., csütörtök
Sztrájkolnak a pedagógusok, ha emelik az óraszámot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem riad vissza sztrájk szervezésétől sem, ha emelik a pedagógusok kötelező óraszámát.

Mendrey László

, az érdekvédelmi szervezet elnöke a közelmúltban nyilvánosságra került óraszám-emelési elképzelésekkel kapcsolatban csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy elutasítanak mindenféle törekvést, mely a pedagógusok munkaidejét bármilyen módon növelné. Közleményében felidézte, hogy 2010-ben az akkori oktatási tárca, a PDSZ és a Tárki közvélemény-kutató intézet közös felmérése megállapította: a közoktatásban foglalkoztatott pedagógusok átlagos munkaidő-terhelése 51 óra. Álláspontjuk szerint ez semmilyen formában nem növelhető. Mint írta, ebből következően eltökéltek jogaik megvédésére, és ennek érdekében nem riadnak vissza pedagógussztrájk szervezésétől sem. Az érdekvédő közölte: sztrájkbizottság megalakítására kérik a közoktatásban dolgozó érdekvédelmi szervezeteket. A kormány első olvasatban szerdai ülésén vitatta meg a közoktatási törvény koncepcióját.

Nagy Anna

kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy május közepén tárgyalja a kormány a közoktatási törvény koncepciójának végleges változatát, a jogszabálytervezet pedig várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé. Nagy Anna azt mondta, ha tartani tudják a tervezett ütemet, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra. A közoktatási törvény korábban MTI birtokába került koncepciója szerint több kérdésben a kormány fog dönteni: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanis eltérő állásponton van többi között a pedagógusok kötelező óraszámát illetően is. A gazdasági tárca szerint a pedagógusok kötelező óraszámát a jelenlegi 22-ről átlagosan heti kötelező 28 órára szükséges emelni. Ezen belül iskolafokozatonként, az egyes pedagógus-munkakörökre differenciáltan is megállapíthatóak az óraszámok. A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal párhuzamosan minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.