Közélet

Szájer: nagy nemzeti vállalkozás volt a konzultáció

Szájer: nagy nemzeti vállalkozás volt a konzultáció

2011. április 3., vasárnap
Szájer: nagy nemzeti vállalkozás volt a konzultáció

Szájer József szerint nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció. A fideszes európai parlamenti képviselő, a nemzeti konzultációs testület vezetője óriási sikernek nevezte, hogy a kipostázott kérdőívek mintegy 11 százaléka, összesen 916 941 visszaérkezett.

A politikus a tájékoztatón ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét, és elmondta: a kérdőív mellett a válaszadók kifejthették az egyéni véleményüket is a konzultációs testületnek. Ezzel a lehetőséggel a válaszolók 45 százaléka élt. A leggyakrabban leírt 125 szó között olyanok szerepeltek mint az alkotmány, magyar, védelem, Magyarország, szavazati jog, nyugdíj, korona, halálbüntetés, mentelmi jog és magántulajdon - mondta el

Szájer József

. Magyarország ilyen módon még soha nem vett részt saját alaptörvénye előkészítésében, ez példátlan a magyar történelemben - mondta a politikus, aki a tájékoztatón ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét, amely - mint hangsúlyozta - ugyan nem reprezentatív, de tükrözi azok véleményét, akik hallatni akarták a szavukat. Kifejtette: a válaszolók 91 százaléka támogatta, hogy az új alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségeket is tartalmazza. Kiemelkedő volt az egyetértő válaszok száma az állam mindenkori eladósodásának korlátozásával kapcsolatban is. "Masszív", 74 százalékos volt ugyanakkor az elutasítása a gyermekek után járó szavazati jognak - közölte Szájer József, aki azt mondta, nem okozott számára meglepetést ez az eredmény, de szeretné, ha a kérdés nem kerülne le a napirendről. A gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalmát viszont az emberek 72 százaléka támogatta - tette hozzá. A család, a rend, az otthon, a munka, az egészség értékeinek alkotmányos védelmét a kérdőívet visszaküldők 91 százaléka tartotta fontosnak, a jövő nemzedékek iránti alkotmányos kötelezettségvállalást pedig 86 százaléknyian. A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint 92 százalék volt azok aránya, akik szerint csak az átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek indulhassanak közbeszerzéseken, és kaphassanak állami támogatást. A kérdőívet visszaküldők 61 százaléka mondta azt, hogy az új magyar alkotmány fejezze ki a nemzeti összetartozást a határon túl élő magyarokkal, és kötelezze a mindenkori kormányt ezen érték védelmére; ezzel ellentétesen 9 százalék foglalt állást. Szájer József ezt kedvező elmozdulásnak nevezte a kettős állampolgárság ügyében tartott 2004-es népszavazáshoz képest. A természeti értékek védelmével kapcsolatos kérdésre szinte egyhangú volt a támogató válaszok aránya, hasonlóan a nemzeti vagyon védelme és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ügyéhez. A válaszolók 83 százaléka vélekedett úgy, hogy az új magyar alaptörvény büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld - derült ki az eredményeket tartalmazó tájékoztatóból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.