Közélet

Sósav szivárgott egy sérült vasúti tartálykocsiból Balatonfűzfőn (Frissítve))

Sósav szivárgott egy sérült vasúti tartálykocsiból Balatonfűzfőn (Frissítve))

2011. április 30., szombat
Sósav szivárgott egy sérült vasúti tartálykocsiból Balatonfűzfőn (Frissítve))

Sósav szivárog egy sérült vasúti szerelvényből a balatonfűzfői Nitrokémia Ipari Park területén; a negyvenezer literes tartálykocsiból a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei meggátolták az anyag környezetbe jutását, jelenleg a sósav átfejtését végzik - közölte szombaton a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bakos György

tájékoztatása szerint délelőtt 11 órakor riasztották a balatonfűzfői tűzoltókat a sérült tartálykocsihoz, akik a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjával együtt védőruhában elkezdték az addig kifolyt mintegy 50 liter sósav semlegesítését, és a szivárgó anyag összegyűjtését. A vasúti rendezőben álló tartály az eddigi feltételezések szerint elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe - mondta a szóvivő. Hozzátette, óránként 15 köbmétert tudnak átfejteni egy másik szerelvénybe, a maró anyagot így délutánra biztonságba helyezik. Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett a dolgozók is segítik a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakosság nincs veszélyben. Az ipari park területén lévő helyszínt a Veszprém megyei mentőbázis vegyi konténere is biztosítja - tette hozzá.

Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését

Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését a balatonfűzfői gyártelepen, ahol a negyvenezer literes tartálykocsiból sósav szivárgott, amelyet egy másik szerelvénybe kellett átfejteni - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bakos György elmondta, hogy a sérült tartályból speciális sav-, és lúgálló, robbanásbiztos szivattyúval engedték le a sósavat, amit egy másik tartályba pumpáltak át, így a veszélyes anyag környezetbe kerülését megakadályozták. Hozzátette: a kármentesítés délután négy órára fejeződött be, a helyszínt a balatonfűzfői tűzoltók biztosították. A másik vasúti szerelvény megérkezéséig a szivárgó sósavat összegyűjtötték, az addig kifolyt mintegy 50 liter maró anyagot semlegesítették. A vasúti rendezőben várakozó tartály az eddigi feltételezések szerint elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe - mondta a szóvivő. Bakos György tájékoztatása szerint szombat délelőtt 11 órakor riasztották a balatonfűzfői tűzoltókat a sérült tartálykocsihoz, akik a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjával együtt dolgoztak, de a műszaki mentőket a riasztási fokozat csökkentését követően később visszarendelték. Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett az ipartelep dolgozói segítették a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.