Közélet

Romák takarítottak a Cserepes soron + FOTÓK

Romák takarítottak a Cserepes soron + FOTÓK

2011. április 18., hétfő
Romák takarítottak a Cserepes soron + FOTÓK

Pihenőpark a Cserepes sor mellett?

Még a múlt hét közepén lángok csaptak fel a Cserepes sor melletti, városi tulajdonban lévő, közel három hektáros terület közepén lévő nádas-susnyás részen. Szerencsére a hatalmas, fekete füsttel gomolygó tüzet időben sikerült eloltani. A területen óriási mennyiségű, veszélyes hulladéknak minősíthető gumiabroncs, műanyag zsák, televízió képcső és más egyéb hulladék halmozódott fel. Mindez a szegedi belvárostól alig néhány kilométerre található – ráadásul természetvédelmi terület szomszédságában – másként is történhetett volna! A tűz nem válogat, ha egyszer elindul, viszi a Móravárosi és Cserepes sori házakat is. A helyzet mindenképpen megoldásért kiált, hiszen szemetet hord ide mindenki, holott a közelben fekszik a Szegedi Vadaspark természetvédelmi területe. Nógrádi Tibor, a városrész önkormányzati képviselője a kialakult veszélyes helyzet felszámolására, azonnali megoldásként széles társadalmi rétegeket is bevonó, pártoktól független, a város aktív közreműködését igénylő megoldásra törekszik. Ennek első lépcsőjeként felvette a kapcsolatot a környék lakóival, a kisebbségi vezetőkkel és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel.

A Cserepes soron a romák is segíteni akarnak

A környék roma lakossága és Nagy Mihály, a kisebbségi önkormányzat vezetője kérte, hogy a város segítsen nekik szemeteszsákokkal, és szállítójárművel, hogy a Cserepes sor belső utcáiban, valamint a vízelvezető árkokban felhalmozódott szemetet el tudják takarítani. Szombaton sok cigány kéz mozdult meg, hogy a környezetgazdálkodástól kapott eszközök segítségével – ha nem is teljes mértékben – kitakarítsák az utcákat. „Ez egy részsiker” – mondta el portálunknak a takarításban is aktívan segédkező Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő. „Csak akkor lehetünk elégedettek, ha egy olyan rendszert tudunk közösen, a cigány lakossággal egyetértésben megvalósítani, ami nemcsak az egyszeri takarítást, hanem hosszú távon a szemétmentes Cserepes sort tudja biztosítani. Makrai László igazgató úr az első kérésemre segédkezet nyújtott és térítésmentesen szemeteszsákokat, valamint szállító járművet biztosított erre a napra.” Az önkormányzati képviselő és a kisebbségi önkormányzat célként jelölte meg azt, hogy a területen ne képződjön újra a szemét. Az egyeztetések továbbra is folynak, de az már látszik, hogyha a cigányság ilyen segítséget tud kapni, akkor képesek saját környezetükért is tenni. Ezért is csatlakoztak a korábban meghirdetett szemétmentes és virágos Móravárosért kezdeményezéshez, így sikerült a szemetet összegyűjteni.

Pihenőpark a Cserepes sor mellett

Végső célként a képviselő terveiben szerepel a három hektáros zöldterületen az illegális szemétlerakók újrakeletkezésének megakadályozása, valamint pályázati források segítségével pihenőterület kialakítása, melynek gondozásához és épségének megőrzéséhez nemcsak a környékbeli lakók segítségét, hanem a terület szomszédságában lévő áruházak aktív közreműködését is várja. Ennek érdekében a közeljövőben egyeztető fórumot fog kezdeményezni, ahová meghívja Móraváros és a Cserepes sor lakói mellett a környezetgazdálkodási cég vezetőit, a Városüzemeltetési Iroda, valamint a környék nagyáruházainak képviselőit is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.