Egyetem

Regionális természettudományi diáklaboratórium létesül a Szegeden

Regionális természettudományi diáklaboratórium létesül a Szegeden

2011. április 20., szerda
Regionális természettudományi diáklaboratórium létesül a Szegeden

Regionális természettudományi diáklaboratórium létrehozására 168 millió forint támogatást nyert el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében; a labort az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában alakítják ki - mondta a projekt nyitórendezvénye kapcsán a gimnázium igazgatója szerdán az MTI-nek.

Dobi János

kifejtette: a megépülő Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) a kísérleteken alapuló természettudományos ismeretszerzés regionális központjává válik. Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan – a dél-alföldi régió 20 közoktatási intézményének együttműködésével – megvalósuló szakmai fejlesztések lehetőséget kínálnak a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének kialakítására - tette hozzá. Az igazgató megfogalmazása szerint nem az iskola a nyertes, hanem a régió iskolái, hiszen a tanulók meghatározott órákra bejárnak majd a belvárosi intézménybe. Olyan technikai és szakmai felszereltséggel ellátott laboratóriumot kapnak, amely a régióban példaértékű lesz a természettudományos oktatásban. A kétszer 20 fős laboratórium a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz oktatását tudja majd segíteni. Dobi János úgy véli, a pályázat elbírálásakor valószínűleg pozitív hatása volt annak, hogy az iskola közelében működik a fenntartó egyetem természetismereti tudástára. Így lehetőség van arra, hogy a fiatalok ott is dolgozzanak. Az országban 11 intézmény kapott ebben a programban forrást, általában 300 millió forintot. A projektben a meglévő helyiségrendszer fejlesztésére van lehetőség. Emellett a pénzből a szakmai program kidolgozását, illetve egy infokommunikációs, csúcstechnológiás laboratórium felszerelését kell megoldani. Ezek korszerűségét mutatja, hogy ilyenekből mindössze 11 lesz az országban. A pályázat időtartama két év. Ebből az első év a fizikai megvalósításnak és a szakmai program megteremtésének időszaka. A második évben már működtetik a rendszert, így Szegeden már a jövő év februárjában megkezdődik az oktatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.