Közélet

Pénzügyminiszterek a megszorítások mellett

Pénzügyminiszterek a megszorítások mellett

2011. április 9., szombat
Pénzügyminiszterek a megszorítások mellett

Az európai pénzügyminiszterek az Európa-szerte tapasztalható lakossági tiltakozások ellenére is keresztül kívánják vinni szigorú megszorító intézkedési tervüket.

A dpa tudósítója azzal kapcsolatban kérdezte meg az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) szombaton kezdődő informális ülésére érkező pénzügyminisztereket, hogy számos szakszervezet Európa-szerte demonstrációkra szólított fel. Az elszabadult költségvetési hiánnyal terhelt országokban a múltban is újra meg újra sor került tömeges tiltakozó megmozdulásokra, például Görögországban, Portugáliában, de még az unió központjában, Brüsszelben is. Szombaton Budapesten is szakszervezeti tüntetést tartanak.

Wolfgang Schäuble

német szövetségi pénzügyminiszter újságírói kérdésre megértésének adott hangot a lakossági tiltakozásokat illetően, de védelmébe vette a megszorításokat. "Amit teszünk, az a fenntartható gazdasági növekedés alapjainak a megvetése" - mondta a CDU-politikus a tanácsozások kezdete előtt. "Ennek előfeltétele a közös deviza stabilitásának biztosítása. Magas költségvetési hiánnyal gazdálkodni felelőtlenség lenne az elkövetkező generációkkal szemben" - tette hozzá.

Elena Saldago

spanyol pénzügyminiszter is védelmébe vette a tervezett megszorító intézkedéseket. "Szükség van rájuk" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy megérti a lakossági ellenérzéseket.

Luc Frieden

luxembourgi pénzügyminiszter azt mondta: "az embereknek meg kell érteniük, hogy most takarékoskodni kell annak érdekében, hogy később szociális beruházásokra lehessen költeni. Takarékoskodni sosem könnyű dolog. Néhány országban a jó években valószínűleg nem tettek eleget félre."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.