Közélet

Parázs vita az újabb cégvezetőváltások körül + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Parázs vita az újabb cégvezetőváltások körül + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2011. április 13., szerda
Parázs vita az újabb cégvezetőváltások körül + FOTÓK (FRISSÍTVE)
A Vagyongazdálkodási Bizottság ülésezett szerda reggel, ahol hosszas vita bontakozott ki a decemberben új ügyvezetés alá került nyolc városi cég üzleti tervei körül. A hat új cégvezető-jelöltet zárt ülésen hallgatták meg. MSZP-s képviselő javasolta, hogy mivel az adófizetők pénzéből gazdálkodó cégekről van szó, nincs elvi alap, hogy a cégvezetők ne nyilvánosan hallgassák meg. Bohács Zsolt, a bizottság elnöke szerint az SZMSZ szerint zárt ülésen kell tárgyalni a vezetőváltásokat. A bizottság végül szavazással döntött a nyílt ülésről, a tagok 5-3 arányban a zárt ülés megtartása mellett tették le voksukat. Tóth Károly MSZP-s képviselő szerint demokraták vagyunk, ezért nem lehet probléma a nyilvánosság. Gila Ferenc a testület MSZP-s alelnöke megjegyezte, hogy a Fidesz egy bolsevik párt, s javasolja tanulmányozásra nekik Lenintől az Állam és forradalom című művet. „Ebben ti előnyben vagytok” – fűzte hozzá Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő.

Matuzsálemi korú teherautók

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. üzleti tervét vitatták meg a tagok. Gila javasolta, hogy a környezetgazdálkodásnál ne térjenek el az eredeti minőségtől, a lakótelepen is maradjon meg a takarítás (a cég takarékossági okokból kevesebb alkalommal irányozta elő üzleti tervében e területeken a takarítási, fűnyírási munkálatokat – a szerk.). Makrai László, a cég ügyvezetője szerint azért van szükség a cég új gazdálkodási programjára és az abban megfogalmazott takarékossági intézkedésekre, mert folyamatosan bővülő feladatokkal és csökkenő finanszírozással van ellátva cége. Ráadásul a géppark, a műszaki berendezések is leamortizálódtak, például 20-25 éves IFA teherautókkal dolgoznak folyamatosan. „Ilyen műszaki háttérrel, felemésztve az amortizációs keretet nem lehet sokáig gazdaságosan dolgozni” – mondta Makrai.

Több cég tervez veszteséggel

„Ez a jelenség általános” – fűzte hozzá Póda Jenő fideszes képviselő. „A városháza megalapozatlan számokat írt a költségvetésbe. Az üzleti terveknél szembesülnek a cégvezetők azzal, hogy a város előírása teljesíthetetlen. Miközben egy részét a támogatásnak elvonja költségvetés, nem lehet plusz feladatokat kérni a cégektől. Nem lehet további igényeket támasztani, ingyen ebéd nincs. Az alapvető törekvésekkel egyet lehet érteni, amíg a racionalitás határain belül marad. A probléma nem a cégek gazdálkodásában keresendő, hanem a költségvetés előirányzásában” - fűzte hozzá. Tóth Károly attól tart, hogy a környezetgazdálkodás intézkedései a turizmus visszaeséséhez vezethetnek, hiszen nem mutat jó képet, ha rendezvények után szemetes marad a város. Problémásnak látja továbbá a SZIN jövőjét is. Szerinte ez az IH üzleti tervének leggyengébb pontja. Solymos László alpolgármester arról beszélt, hogy a Fidesz azt kommunikálta eddig, hogy költséghatékonyság miatt kell új cégvezetőket kinevezni. A cégek egy része veszteséggel, a többi csökkenő bevételekkel számol. Ezért azt javasolja, hogy csak pluszos üzleti tervet fogadjon el a bizottság. Több MSZP-s képviselő kezdte sorolni, hogy hol, miként hiányzik a szakmaiság. Nógrádi Tibor fideszes politikus szerint az üzleti terv szakmai kérdés. Három hónap ilyen nagy vállalatok átalakításához nem elég. Hosszú távon kell nézni, hogy hová vezetnek a cégeknél elindult folyamatok. Szentgyörgyi Pál egykori gazdasági alpolgármester az SZKT veszteséges tervét kritizálta, míg Solymos az IKV ingatlaneladásaiból tervezett bevételek drasztikus visszaeséséről beszélt. Az alpolgármester javasolta, hogy ne határozzanak meg prémiumfeladatokat veszteséges tervet benyújtó cégeknél, a környezetgazdálkodás elmaradt feladati körét pedig emeljék vissza prémiumfeladatnak a cég üzleti tervébe. Az MSZP-s politikus Gila Ferenccel tovább fűzik az IKV gazdálkodásának kritikáját a prémiumfeladatok és lakáseladások vonatkozásában. Póda ezekre a felvetésekre azt feleli, hogy azt szeretnék, ha a cég ne lakásértéksítő vállalt legyen, hanem végre valódi lakásgazdálkodással foglalkozzon.

Kozma rossz folyamatról, Keresztúri hisztériakeltésről beszél

„Ami rosszul indult decemberben a nyolc cégvezető leváltásával, az most rosszul folytatódik” – fogalmazott Kozma József, az MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. A szocialista képviselő számára kiderült, hogy az új cégvezetők csak nehezen tudnak hatékony üzleti terveket az önkormányzatnak bemutatni. „Úgy látszik a Fidesznek, a KDNP-nek és a Jobbiknak elfogadható, hogy kockára tegyék a szegedi cégek gazdálkodását. Azzal kell szembe nézni, hogy nem hajlandó nyilvános ülés elé állni az újabb négy cégvezető-jelölt. A kijelölés a fenti pártoktól érkezett, s nem túlzás azt mondani, hogy egy kivétellel a többi pártfunkcionáriusként, vagy rokoni kapcsolata révén juthat pozícióhoz. Kétséges az, hogy megfelelő szakmai tapasztalat és képesítés hiányában el tudják-e látni feladatukat, ezt a kételyt pedig erősíti az, hogy nyilvános meghallgatásról szó sem lehetett. Nem támasztják alá, hogy miért kell megválni tapasztalt szakemberektől” – tette hozzá. Keresztúri Farkas Csaba úgy látja, hogy a szocialista párt részéről tudatos hisztériakeltés zajlik. Elmondása szerint negatív mérleget már korábban is fogadott el a közgyűlés, 2004-ben éppen az SZKT részéről. Másrészről a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője is negatív mérleget terjesztett be. A környezetgazdálkodás prémiumfeladatai körébe pedig olyan lakótelepeket érintő feladatokat tettek, ami eddig ott nem szerepelt, szerinte többek között azzal a céllal is, hogyha nem hajtja végre a cég, akkor tudjanak az MSZP-sek mutogatni, hogy cserbenhagyják a lakótelepieket. „Tudatos hisztériakeltés, tudatos színház zajlik a szocialisták részéről” – szögezte le a politikus.

Hat cég, hat új vezető?

A bizottság zárt ülésen hallgatta meg a négy új városi cég élére jelölt személyeket. Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő előterjesztése szerint a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetői székét Ács Szilvia turisztikai menedzser foglalná el. A Szegedi Testamentum Kft. élére Balogi Dánielt jogászt, egykori fideszes önkormányzati képviselőt jelölték, a Szegedi Intézménytakarító Kft. vezetője Miklós Péter történész, muzeológus lenne, míg a Ritek Zrt. élére Mihálffy Lajos programtervező matematikus ülhet majd. A Szegedi Sport és Fürdők kft. vezetői posztjára a testnevelés-rekreáció szakon végzett Károlyfalvi Zsolt, míg a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetői székébe Papp Róbert agrármérnök kerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.