Közélet

Nőhet a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatása

Nőhet a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatása

2011. április 14., csütörtök
Nőhet a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatása

Még az idén nőhet a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatása, változhatnak a mozgáskorlátozottak parkolókártyái, és a valóban rászorulók támogatása a cél - mondta Soltész Miklós államtitkár hétfőn, azon a konferencián, amelyen a fogyatékosok és a mozgáskorlátozottakat érintő egészségügyi, oktatási és szociális ellátási változásokról volt szó.

Általában a család megsegítése tartozik a kormány döntései között a legalapvetőbb szempontok közé - jelentette ki

Soltész Miklós

, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Akadálymentes család címmel Budapesten megtartott konferenciát megnyitva. Az államtitkár elmondta, megkezdődött a nemzeti szociálpolitikai koncepció bemutatása. Ennek a koncepciónak hangsúlyos eleme, hogy a valódi rászorultság elve érvényesüljön, például az időseket gondozó bentlakásos intézményekben ténylegesen olyanok lakjanak, akik segítségre szorulnak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által szervezett konferencián elmondta, hogy a mozgássérültek gépjárműszerzési támogatásának átalakítását tervezik. A 15 éve változatlan összegű, autónként 300 ezer forintos támogatást úgy kívánják megváltoztatni, hogy új autó vásárlásához is felhasználható legyen és a támogatás összege is növekedjen. Mivel a változások még 2011 második félévében életbe léphetnek, jelenleg nem adnak ki 300 ezer forintos támogatásokat. Az új autók vásárlásának támogatásával a cél az, hogy 3-5 évre kiszámíthatóan működő autó kerüljön a családba. Használt autó esetében a támogatást a jelenlegi összeg legalább kétszeresére szeretnék emelni, úgy, hogy meghatároznák, legfeljebb hány éves gépjárművet lehet belőle vásárolni. A mozgássérültek után járó parkolókártya esetében szintén a tényleges rászorultságot hangsúlyozta Soltész Miklós, aki szerint valószínűleg két kártyás rendszert fognak bevezetni, hogy a mozgássérült-kártyákért ne érje meg feltörni az autókat. Az autóban lévő kártya így csak jelzés lenne, míg a teljes érvényességhez szükséges kártya mindig a tulajdonosnál lenne. Az épületek, közterületek akadálymentesítéséről szólva elmondta, hogy az európai uniós vagy hazai forrásokból megvalósult fejlesztések sokszor feleslegesen pazarlóak voltak, ezért nem jutottak el mindenhová. Ezért szükséges lesz az akadálymentesítésekre adott határidők kitolására. Mint mondta, az akadálymentesítésben is számít a MEOSZ-ra és helyi szervezetei közreműködésére.

Melyik szakvélemény lesz mérvadó?

Az ügyben megkerestük

Tóth Margitot

, Dóc polgármesterét, aki a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke is egyúttal, kommentálja a hírt. A polgármester asszony örömmel üdvözölte az államtitkár által elmondottakat. Valóban a gépjárműszerzési támogatás összege hosszú évek óta változatlan, jó lenne, ha emelkedne. „Azt is örömmel venném, ha nem jövedelemhatárhoz kötnék ezt a támogatási formát, hanem állapothoz. Bízom benne, hogy a támogatást nem az I. fokú orvosi szakvélemény alapján állapítják meg, hanem az Országos Rehabilitációs Bizottság által kiadott szakvélemény alapján” – hangsúlyozta Tóth Margit. A polgármester asszony számára nagy öröm, hogy foglalkoznak a mozgásukban tartósan akadályozott emberek parkolási kártyájának kérdésével. Jó ötletnek tartja a két kártyás megoldást, és üdvözli, hogy számítanak az akadálymentesítési munkálatok véleményezésénél a MEOSZ-ra, valamint a helyi tagszervezetekre. „Mi, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete, állunk rendelkezésre az akadálymentesítési munkálatok véleményezésére. Eddig is nagyon sok intézmény kérte a segítségünket, véleményünket” – fejezte be Tóth Margit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.