Közélet

Navracsics: a köztársaság legyen mindenki köztársasága

Navracsics: a köztársaság legyen mindenki köztársasága

2011. április 8., péntek
Navracsics: a köztársaság legyen mindenki köztársasága

A politikai közösség minden tagja, így a romák számára is meg kell nyitni az utat Magyarországon az érvényesülés előtt - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten, az V. Európai Roma Platform tanácskozáson.

Balog Zoltán

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány, a civil szervezetek, az egyházak a befogadó Magyarország képét szeretnék erősíteni A kétnapos, pénteken befejeződő budapesti tanácskozáson a romaintegráció ügyében érintett szereplők - civil szervezetek, jogvédők, romaügyi szakértők, valamint a tagállamok és az EU-intézmények képviselői - megvitatják a kedden Strasbourgban bemutatott európai roma integrációs keretstratégiát, amelyen belül a magyar EU-elnökség javasolja a tagállamoknak saját, nemzeti roma integrációs stratégiák elkészítését. "Több mint 20 éve indultunk el azon az úton, hogy Magyarország mindenki otthona lehessen, a köztársaság mindenki köztársasága legyen" - mondta

Navracsics Tibor

. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország csak akkor lehet erős, gazdag, ha összetartó a társadalom, ezt pedig csak akkor tudjuk létrehozni, ha abban mindenki sorstársának érzi a másikat. A roma közösségről azt mondta, ez egy olyan csoport, amely "sokszor önhibáján kívül rendre kívül rekedt a társadalom főáramán, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az ő boldogulásukra". A miniszter úgy fogalmazott, az elmúlt 20 évben Magyarországon "minden lényeges kérdésben csak részmegoldást értünk el, és sokat is hibáztunk". Balog Zoltán kijelentette, a magyar kormány, a civil szervezetek, az egyházak és "minden jó akaratú ember" a befogadó Magyarország képét szeretné erősíteni. "Az a Magyarország-kép, amelyet mi szeretnénk erősíteni, a befogadás, az együttműködés, a kultúrák együttélésének ezeréves tradíciója" - mondta. Hozzátette: Magyarország másik arca a nyomor, a kilátástalanság, a gyűlölet. Vannak előítéletek, van Gyöngyöspata, van Hejőszalonta; az európai roma stratégia a mi válaszunk minderre - mondta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy lényeges a közvélemény meggyőzése. Az EU-tagállamok kormányai ugyanis - mint kifejtette - akkor fognak a roma keretstratégia mellé állni, ha a közvéleményt sikerül meggyőzni az ügy fontosságáról. A többség akarata ellenére, közönye mellett nem lehet sikeres a roma felzárkóztatás - állapította meg.

Farkas Flórián

, az Országos Roma Önkormányzat elnöke többi között arról beszélt: a stratégia sikeres végrehajtásának garanciája, hogy - a saját kisebbségi önkormányzat mellett - legyenek a cigány közösség által megválasztott képviselők az Európai Parlamentben, a magyar parlamentben, a megyei közgyűlésekben és a helyi önkormányzatokban. Szavai szerint ezt a Fidesz és a Lungo Drom cigányszervezet által 2001 végén aláírt együttműködési megállapodás tette lehetővé.

Járóka Lívia

, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője arra mutatott rá, hogy a mélyszegénység földrajzilag koncentrálódik Európában. Az alacsony iskolai végzettségűek, az állástalanok nagy aránya, az alacsony várható élettartam egyszerre sújtják a legelmaradottabb kistérségeket. Az EP roma stratégiával foglalkozó bizottságának jelentéstevője hozzátette, a még nem EU-tag nyugat-balkáni országokat is be kell vonni a roma integrációt segítő folyamatba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.