Közélet

Munkacsoport alakult a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételéért

Munkacsoport alakult a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételéért

2011. április 14., csütörtök
Munkacsoport alakult a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételéért
Újjáalakult a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium, mely a kormányhivatal koordinációs feladatait hivatott segíteni. A csütörtök délelőtti alakuló ülésen a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételéért egy munkacsoportot is alakítottak, amely összehangolja az államigazgatás és az ellenőrzést végző hatóságok munkáját. „Célunk a megelőzés és a tájékoztatás mellett a vonatkozó hatósági előírások betartásának szigorú ellenőrzése oly módon, hogy a fiatalok kikapcsolódását ne zavarjuk” – monda el portálunknak Polner Eörs, a munkacsoport vezetője. Az idén még további három ülést tartó államigazgatási kollégiumnak harmincöt állandó és tizenegy meghívott tagja van. B. Nagy László kormánymegbízott a szakmai kollégium feladataival kapcsolatban portálunknak elmondta, hogy az államigazgatásban dolgozó megyei hivatalokat kell összefogniuk. Megalakítottak egy munkacsoportot is, mely koordinálja azokat a szervezeteket, akiknek közük van a zenés-táncos szórakozóhelyek és rendezvények működéséhez, engedélyeztetéséhez. „Hatékonyan kell közösen ellenőriznünk, hogy biztonságos-e a fiatalok szórakozása. Mindenki emlékszik arra a sajnálatos budapesti eseményre, ami után kormányrendelet született, hogy elkerüljük a hasonló tragédiákat” – fogalmazott a kormánymegbízott. A munkacsoport alapvető célja most, hogy a West Balkán tragédia óta lefolytatott ellenőrzésekről tájékoztassa a kormányzatot. A munkacsoportot vezető Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy összesen hét, a kormányhivatalhoz tartozó szervezet van tagjaik között, állandó meghívott vendégeik pedig az adó főigazgatóság és a pénzügyőri főigazgatóság. Arról is döntés született az alakuló ülésen, hogy a munkában állandó meghívottként részt vesz Szeged főjegyzője is. „A budapesti tragédia óta nagyon sok ellenőrzés volt, külön kiemelném ezekben a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség szerepét. A munkacsoportban tevékenykedőknek célja a megelőzés és a tájékoztatás mellett a vonatkozó hatósági előírások betartásának szigorú ellenőrzése” – jelentette ki Polner Eörs. Hozzátette, hogy a fiatalok kikapcsolódását semmiképpen nem akarják megzavarni, a megelőzésen van a hangsúly, ami az ilyen rendezvényeket lebonyolítóknak is érdeke.

Átalakul a területi államigazgatás is

A Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium csütörtöki alakuló ülésén résztvevők beszámolót hallgattak meg a közigazgatás átalakításáról, a kormányablakok eddigi működéséről, továbbá a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatos változásokról is. „Területi államigazgatás átalakítása – A Jó állam születése” címmel tartott előadást Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkára, aki vázolta a jövőbeni célokat, így például a kormányablak-hálózat a bővítéséről is szólt. „Mind helyszínekben, mind ügyfélkörökben szeretnénk a lakossághoz közelebb jutni. A járási hivatalokban is szeretnénk majd kormányablakokat kialakítani, ahová a lehető legtöbb hatósági ügykört szeretnénk behelyezni, hogy az állampolgárok valóban egy szolgáltató állammal találkozzanak” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Jelenleg többek között szociológiai felméréseket végeznek, mely végén a kutatócsoport meghatározza, hogy milyen székhelyekkel, illetve milyen határokkal alakuljanak ki a járások. A cél, hogy az államigazgatási és önkormányzati feladatok szétválasszák, és egy homogén, letisztult rendszer alakuljon ki. Csonka Ernő portálunknak elmondta, hogy felmérik, miként lehetne célszerűen elválasztani az önkormányzatoknál, a jegyzőnél lévő államigazgatási feladatokat. „Olyan rendszer kialakítása a cél, melyben államigazgatási feladatokat csak államigazgatási szerv, önkormányzati feladatokat pedig csak önkormányzati rendszer lát el” – hangsúlyozta Csonka Ernő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.