Közélet

Megállították a radioaktív víz szivárgását Japánban

Megállították a radioaktív víz szivárgását Japánban

2011. április 6., szerda
Megállították a radioaktív víz szivárgását Japánban

A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán cég bejelentette szerdán, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából, ami jelentős eredmény a katasztrófa elhárításáért vívott küzdelemben.

"A szivárgás tegnap lelassult, miután 1500 liter folyékony üveget (vízüveg, nátrium-szilikát) és szilárdító anyagot fecskendeztünk be (a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe)" - közölte a Tepco szóvivője. A mérnökök korábban fűrészporral, újságpapír-őrleménnyel és betonnal is próbálkoztak a rések betömésére. Ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba - közölte szerdán a japán atomipar-biztonsági ügynökség. A Tepco kedden az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a 131-es jódizotóp koncentrációja a szivárgó vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Két nappal később a mért érték a határérték 5 milliószorosára esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, és a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének romlását. Más, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban mindössze a határérték ezerszeresét találták. Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz. Kedden folytatódott a tartályokban lévő 11 ezer ötszáz tonnányi, enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, mert helyet kell csinálni a megsérült reaktorokban – különösen a kettes számúban – felgyülemlett erősen radioaktív víznek. A tengervíz sugárszennyezettsége azonban oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után. Közben döntést született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.