Közélet

Májusban kaphat új igazgatót a Móra-múzeum + VIDEÓ

Májusban kaphat új igazgatót a Móra-múzeum + VIDEÓ

2011. április 21., csütörtök
Májusban kaphat új igazgatót a Móra-múzeum + VIDEÓ
Májusban lehet új igazgatója a megyei önkormányzat által fenntartott Móra Ferenc Múzeumnak – mondta el portálunknak Magyar Anna közgyűlési elnök az intézmény helyzetét értékelő csütörtöki sajtóbeszélgetésen, melyen az M43-as autópálya nyomvonalán tavaly megkezdett ásatásokról is tájékoztattak. Hétfő óta folytatódnak négy helyszínen feltáró munkák, és Balogh Csilla ásatási koordinátor szerint május elejére várható, hogy a további négy területen is elkezdődnek a feltárások. Az M43-as autópálya Makó és Csanádpalota közötti nyomvonalán tavaly ősszel kezdődtek a régészeti munkálatok. A szakemberek az előzetes hatásvizsgálatok alapján úgy becsülik, hogy a 387 ezer négyzetméteres területnek 58%-a érintett régészeti szempontból. „Több évvel ezelőtt elkezdődött ennek a szakasznak az előkészítése, huszonhat régészeti lelőhely található rajta, ezek feltárására szerződött le a múzeum” – tájékoztatott Balogh Csilla ásatási koordinátor, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa. Tavaly októbertől december közepéig mintegy harmincezer négyzetmétert tártak fel, s mint az ásatási koordinátor elmondta, idén csak a hét elején kezdődhettek a munkák, mivel a rendkívül csapadékos időjárás megemelte a talajvízszintet. Május elején további négy lelőhelyen kezdődhetnek meg a feltárások, s így összességében nyolc területen fognak párhuzamosan dolgozni a szakemberek. Balogh Csilla elmondta, hogy az egyik feltárásába a Szegedi Tudományegyetemet is bevonták. „Úgy gondolom, hogy a múzeum teljes mértékben felkészült ennek a feladatnak az ellátására, s várjuk a jobbnál-jobb leleteket” – fogalmazott. Magyar Anna közgyűlési elnök leszögezte, hogy a bruttó kétmilliárdos összköltségű projekt biztonságban van, s a megyei önkormányzat mint fenntartó ezután is mindenben segíti ezt, a múzeum számára jelentős bevételt hozó munkát. Az ásatásokból származó bevételek természetesen szabályozva vannak, 75%-át az elsődleges feltárásokra kell fordítani, a fennmaradó 25%-ot lehet az utómunkákra, ami magában foglalja például a raktározást is. A múzeumnak három forrásból vannak bevételei: az állami normatívából, saját bevételeiből, illetve a megye által biztosított további forrásokból. Magyar Anna elnök elmondta, hogy a megye mindig kiemelten kezelte az intézményt, az elmúlt négy esztendőben összesen 95 millió forintot biztosítottak pályázatok önrészéhez, továbbá két és fél milliót felújításra, ötöt pedig karbantartásra. Ezeken túl az elnöki keretből is kapott forrásokat a múzeumi szervezet. A múzeum saját bevételei az elmúlt években 100 millió forint körül alakultak, s az elnök szerint ha nem számítjuk az ásatásokból befolyó – szigorú felhasználási feltételekhez kötött – pénzeket, akkor az elmúlt évekről megállapítható, hogy szinten tudták tartani a gazdálkodást.

Az ásatások miatt vitázott a megyei vezetés Zomborival

A megyei elnök a sajtóbeszélgetésen elismerte, hogy a fenntartó és a rendkívüli közgyűlésen nyugdíjazott múzeumigazgató, Zombori István között az ásatás finanszírozása kapcsán voltak viták. Ezt jogértelmezési vitaként aposztrofálta az elnök. „Az mindenképpen jogértelmezés kérdése, hogy mi tartozik az elsődleges feltárásokba, mi az utómunkálatokba és az olyan általános jellegűekbe, amelyek a megnövekedett gyűjteménymennyiségből fakadó további költségeket jelentik” – mondta el portálunknak Magyar Anna. Hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat soha nem mondta azt, hogy a 25%-ot kötelezően utómunkákra el kell különíteni, az volt a cél – mint a megye minden intézményénél és a hivatalnál is –, hogy a lehető legtakarékosabban lássák el feladataikat a jelenlegi színvonal megtartása mellett. Hozzátette, hogy a 25%-ot azért sem kötötte ki a megye, mert az elsődleges munkálatokat nem szeretnék veszélyeztetni. A Zombori István ellen még márciusban indított fegyelmi eljárásról – folyamatban lévő ügy révén – nem akart beszélni a megyei elnök. Kovalcsik Andrea főjegyző elmondta, hogy a meghallgatásról elkészült a jegyzőkönyv, akárcsak a fegyelmi biztosi jelentés. A jegyzőkönyvet Zombori István és ügyvédje szerdán vette át. A fegyelmi biztosi jelentést csütörtökön postázták, s egyben a meghívót is a fegyelmi tárgyalásra. A tárgyalás körülbelül két hét múlva lesz, rendkívüli közgyűlési ülés keretében.

Külön ügy a fegyelmi és a nyugdíjazás

„Elnökként természetesen illetékes elvtárs az ember – hogy még a régi átkos rendszerből származó megfogalmazással éljek –, de ez egy csoportmunka, az alelnökök, a hivatal szakértő munkatársai és külső szakértők is részt vesznek benne” – utalt Magyar Anna arra, hogy nem személyesen ő van ennek a kérdésnek a középpontjában. Kijelentette továbbá, hogy a hatvankét éves Zombori nyugdíjazása független a fegyelmitől, „jogászok szakvéleménye alapján készült az az előterjesztés, hogy a nyugdíjas korhatár elérésére tekintettel a közgyűlés nyugdíjazza az igazgatót”. Az elnök szerint a múzeum presztízse nem került veszélybe a nyugdíjazott igazgató fegyelmi ügye, s annak sajtóvisszhangja miatt. „Nekem nincs nézeteltérésem az igazgató úrral, ezek szakmai viták, melyeket alapvetően nem is én folytattam le az igazgató úrral. Vele elég nehéz volt kapcsolatot tartani, én nem szeretnék az igazgató úrral konfrontálódni. Úgy gondolom, hogy egy tartalmas szakmai időszak lezárásaként vonult nyugdíjba” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a szakmai vezetővel, Balogh Csillával rendkívül jó szakmai kapcsolata van a megyének. „A megbízott igazgató, Gaskó Béla három nap alatt rendet tett a hónapokig húzódó dolgok között. Amikor a hivatal részéről kérések fogalmazódnak meg jogi helyzetek tisztázásával kapcsolatban, s ezekre rendre elmaradnak a válaszok hónapokon keresztül, akkor valóban azt kell csinálnia a hivatalnak, vagy akár magának az elnöknek is, hogy tájékozódnia kell, jogértelmezést kérni, akár az illetékes intézményvezető helyett is” – tette hozzá. A fenntartó egyébként pályázatot hirdetett az igazgatói posztra, hiszen az 1949–ben született megbízott igazgató, Gaskó Béla az átmenet levezénylését vállalta. Ha minden jól megy és lesznek jelentkezők a posztra, akkor májusban lehet új igazgatója az intézménynek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.