Közélet

Májusban a felére csökken a "táppénzplafon"

Májusban a felére csökken a "táppénzplafon"

2011. április 30., szombat
Májusban a felére csökken a "táppénzplafon"

A felére csökken a "táppénzplafon"; május elsejétől az eddigi összeg, a maximum napi bruttó 10.400 helyett legfeljebb 5.200 forintot kaphatnak naponta azok a keresőképtelenné vált emberek, akiknek van biztosításuk - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A jelenlegi szabályozás értelmében a keresőképtelenség első 15 munkanapjára - a betegszabadság időtartamára - az átlagkereset 70 százalékát kapja a biztosított, ezt teljes egészében a munkáltató fizeti ki. Ha valaki egy hosszabb betegség miatti keresőképtelenség címén már kimerítette betegszabadságát, akkor táppénzt kap.

A hatályos jogszabály szerint a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, de legfeljebb a biztosítási jogviszony fennállása alatt egy éven át. Betegszabadságra csak saját betegsége esetén lehet jogosult valaki, tehát gyermek ápolása címén vagy üzemi baleset miatti keresőképtelenség esetén a keresőképtelenség első napjától táppénz jár. A május elsejével életbe lépő módosítással a veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen állományba vett biztosítottak is az első naptól táppénzre jogosultak. A főszabály szerint a beteg, ha otthon marad és régebb óta - legalább 2 éve - folyamatos a biztosítási jogviszonya, akkor előző évi átlagkeresetének 60 százalékát, míg kórházban való tartózkodás esetén 50 százalékát kapja. Mostanáig a táppénz naptári napi maximum összege nem lehetett több a biztosítási jogviszony meglétének kezdeti napján érvényes minimálbér 400 százalékánál, napi bruttó 10.400 forintnál. A módosítással viszont azok esetében, akik 2011. április 30-át követően válnak keresőképtelenné, a táppénz napi maximuma a minimálbér 200 százalékánál nem lehet több. Akinek nincs biztosítása, de keresőképtelenségét a biztosítási jogviszony megszűnését követő három napon belül megállapítja az orvos, az passzív táppénzre jogosult, amely nem lehet több mint a minimálbér 150 százaléka, vagyis napi bruttó 3.900 forint. Az OEP tájékoztatása szerint a táppénzre és a passzív táppénzre vonatkozó szabályok évek óta folyamatosan szigorodnak. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnését követően passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, de ennek maximális időtartama az elmúlt években folyamatosan csökkent és összegét maximálták. Először 2003 nyarán 1 évről 180 napra csökkentették a passzív táppénz időtartamát, majd további módosítások után 2009 augusztusában 30 napban szabták meg a jogosultság határát. A keresőképtelen állományba vett és abban tartott betegek ellenőrzését az egészségbiztosítónak az erre felhatalmazott főállású és szerződéses főorvosai végzik. Ennek az ellenőrző hálózatnak az elsődleges feladata a jogosulatlan keresőképtelenség visszaszorítása, valamint konzultációk útján a kezelőorvosok munkájának segítése. Az ellenőrzés indulhat hivatalból ütemterv szerint vagy bejelentés alapján célzottan. Mint írták, az OEP hivatalból köteles felülvizsgálni minden olyan keresőképtelenséget, melynek időtartama 30 napnál hosszabb. A közlemény szerint a szigorúbb szabályok és a folyamatos ellenőrzések nyomán az elmúlt öt évben mintegy ötödével esett vissza a betegséggel keresőképtelen állományban lévők, illetve a táppénzen töltött napok száma. A legtöbb esetben légúti vagy mozgásszervi betegség, továbbá vírusfertőzés miatt válnak az emberek "keresőképtelenné".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.