Egyetem

Legyen Ön is ENSZ-nagykövet!

Legyen Ön is ENSZ-nagykövet!

2011. április 6., szerda
Legyen Ön is ENSZ-nagykövet!
Háromnapos diákkonferencia keretében az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) működését modellezi több mint százötven hazai és külföldi egyetemi hallgató. A szerdán az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában megnyitott rendezvényen üdvözölhették Bródi Gábort, korábbi magyar ENSZ-nagykövetet is. Az idén immár második alkalommal megrendezett tanácskozást nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók szervezik. "Tavaly nyolcvanan jelentkeztek, és három bizottság munkáját tudtuk modellezni, idén több mint száz főt számlál az angol nyelven folyó konferencia" - mondta el portálunknak Szabó István, a konferencia főszervezője. A tanácskozáson a hallgatóknak lobbizni, vitázni kell, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A hallgatók belebújhatnak a diplomaták, nagykövetek bőrébe, így testközelből tapasztalhatják meg a nemzetközi szervezet egy-egy ülését. A hazai egyetemek mellett többek között Dániából, Nagy-Britanniából, Japánból, Lengyelországból, Csehországból, Németországból, Romániából, Olaszországból és Franciaországból is érkeztek hallgatók a modellkonferenciára. A bizottságokban csupán egyetlen kikötés van, hogy saját országát egyetlen résztvevő sem képviselheti. "Itt mindenki győztes, az a lényeg, hogy a hallgatók saját képességeiket - köztük a vitakészséget, angol nyelvtudást, együttműködési és tárgyalási kompetenciákat - fejleszthessék" - tudtuk meg a főszervezőtől.

Hol (nem) lesz a 2020-as olimpia?

Mindegyik ország bemutatkozóbeszédet tart, majd a délután folyamán a jogi karon folytatódik a konferencia a hat bizottság munkájával. A delegáltaknak az általuk képviselt országok érdekeit kell megjeleníteniük és számukra előnyös határozatot meghozni. Egy-egy adott problémára kell megoldást találni a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, a Környezetvédelmi Program Bizottságában, a Fejlesztési Program Bizottságában, valamint egy nem ENSZ-szerv, az Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ülésén. A Biztonsági Tanácsban például a két Korea közötti konfliktusra igyekeznek megoldást találni a delegációk, a NOB ülésén pedig a 2020-as nyári olimpia helyszínét kell kiválasztani - mindenki azért lobbizik, hogy az általa képviselt országban rendezhessék meg az ötkarikás játékokat. Csütörtökön délelőtt ugyanez a munka folytatódik, majd délután kerül sor a General Assembly-re, azaz a közgyűlésre, ahol az összes résztvevő egy teremben az ENSZ megreformálásáról folytat majd eszmecserét.

Képviselni a saját, és megérteni a másik érdekét

Az ilyenfajta üdvözlendő konferenciák régi kezdeményezések a világon, és jó módszer arra, hogy az életet modellezve a fiatalok sokat tanuljanak egymástól, és elsajátítsák azt a képességet, hogy miként lehet a nemzetközi porondon, egy nemzetközi szervezetben együttműködni - mondta el portálunknak Bródi Gábor, korábbi magyar ENSZ-nagykövet. Amellett, hogy olyan képességek szükségesek, mint minden más nagyobb szervezetben, egy multikulturális környezetben kell együttműködni más gazdasági-politikai hátterű emberekkel, szem előtt tartva, hogy a saját érdekeit csak akkor tudja jól képviselni, ha a másokét is megérti, és talál olyan megoldásformulát, ami valamennyi fél ügyét előreviszi - tette hozzá. "Az ENSZ nagyon is nyitott a fiatalok számára. Egy hatalmas struktúra, a különböző missziókban, szakosított intézményekben több tízezren dolgoznak, fiatalon és alacsonyabb szintre könnyű és érdemes is bekerülni. Aztán magasabb pozíciókba jutni kicsit nehezebb, kvóták vannak, az ország súlya, nemzetközi szerepe is számít abban, hogy milyen állások szerezhetők meg - de összességében van lehetőség, és érdemes is a magyar fiataloknak az ENSZ felé tájékozódni" - összegzett a korábbi nagykövet. Bródi Gábor hazánk ENSZ-beli súlyával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Magyarország ugyan kisméretű ország, de az Európai Unió tagjaként és az ENSZ globális ügyei mellett elkötelezett országként fontos szerepet játszik a nemzetközi szervezetben. "Persze nem minden területen, de néhány kérdésben képes befolyásolni a folyamatokat, képes az érdekeit védeni, érvényesíteni. Az unión belül pedig egy olyan fontos szerveződésnek része, amely az ENSZ-ben a reformok, a változások és a kompromisszumkeresések motorja. Nehéz és felelősségteljes dolog New York-ban Magyarországot képviselni, de egyúttal nagyon szép, és úgy gondolom, eredményes is" - így a korábbi ENSZ-nagykövet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.