Közélet

Lázár: felesleges támadási lehetőséget ad a vármegye

Lázár: felesleges támadási lehetőséget ad a vármegye

2011. április 1., péntek
Lázár: felesleges támadási lehetőséget ad a vármegye

Felesleges támadási lehetőségnek tartja a vármegye elnevezés használatát az új alaptörvényben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Lázár János

pénteken a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. A politikus a vármegye jogtörténeti érdemeit nem vitatja, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kifejezés mást jelent azok számára, akiknek például cseléd vagy kubikus volt a nagyapja. "Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja" - mondta, megjegyezve, hogy a vármegyét érintő vitát az alkotmányhoz benyújtott módosító indítványokról való április 11-i parlamenti szavazásig le fogják folytatni a frakcióban. Lázár János és a KDNP frakcióvezetője,

Harrach Péter

hétfőn nyújtotta be a frakciószövetség alaptörvény-javaslatához azt a módosító indítványt, amelyben kezdeményezik, hogy a vármegye kifejezés helyett tartsák fenn a megye elnevezést. Lázár János már hétfői sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta: szerinte a vármegyének "nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot". Az alkotmányügyi bizottság ugyanakkor a keddi ülésén a kormánypárti képviselők többségének és jobbikos politikusoknak a szavazatával úgy döntött, nem támogatja a két frakcióvezető erre vonatkozó módosító indítványát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.