Gazdaság

Kétes gabonaügyletet tártak fel Békés megyében

Kétes gabonaügyletet tártak fel Békés megyében

2011. április 13., szerda
Kétes gabonaügyletet tártak fel Békés megyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adóigazgatósága befejezte annak az általános forgalmiadó-csalási ügynek a vizsgálatát, amelyet az európai uniós országok illetékes adóhatóságaitól beszerzett információkra alapozva végeztek az adóellenőrök.

Egy békés megyei kft. kibocsátott számlái szerint közel 50 millió forint értékben takarmánykukoricát szállított egy romániai székhelyű társaságnak, melyet közösségen belüli adómentes termékértékesítésként szerepeltetett bevallásában. Az általános forgalmi adóról szóló törvény több együttes feltétel esetén biztosít adómentességet Közösségen belüli termékértékesítés esetén. Az egyik lényeges feltétel, hogy a termék elhagyja az értékesítő vállalkozás szerinti ország területét, amit az adóalanynak kell igazolnia hitelt érdemlő módon. A határátlépés igazolására nemcsak fuvarokmány fogadható el, viszont az értékesítés pénzügyi bizonylatai csak a pénzügyi teljesítést igazolják, az áru kiszállítását nem. Nyilatkozatok és tanúvallomások pedig alkalmatlanok az áru mozgásának hitelt érdemlő bizonyítására. A revízió széles körű bizonyítási eljárást folytatott, melynek során vizsgálta az adózó által becsatolt bizonylatokat, nyilatkoztatta a kft. képviselőjét az üzletkötés, a szállítás, a pénzügyi rendezés körülményeiről, kapcsolódó ellenőrzéseket végzett a gabonát szállító magyar fuvarozóknál, valamint nemzetközi megkeresést kezdeményezett a román adóhatóság felé az Európai Unión belüli termékértékesítés megvalósulásának ellenőrzése céljából. A lefolytatott ellenőrzési cselekmények alapján nem nyert bizonyítást, hogy az értékesített áru külföldre, a vevő részére kiszállításra került, illetve a román adóhatóság válaszában nem tudta megerősíteni a Közösségi ügylet megvalósulásának tényét sem. A magyar kft. igazoltan nem tudta bizonyítani, hogy az áru elhagyta Magyarország területét, nem tett meg minden lehetséges, ésszerű intézkedést annak érdekében, hogy az általa lebonyolított Közösségen belüli termékértékesítés ne vezessen adókijátszáshoz. A revízió ezért nem fogadta el közösségen belüli adómentes termékértékesítésnek az ügyletet, és az értékesített termékek általános forgalmi adótartamát a társaság terhére állapította meg a belföldi értékesítés szabályai szerint. A közel 10 millió forint adóhiányon felül a társaságnak a 8 millió forint bírságot és késedelmi pótlékot is meg kell fizetnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.