Közélet

Kamionbúcsúztató vasárnap a Széchenyi téren + HANG

Kamionbúcsúztató vasárnap a Széchenyi téren + HANG

2011. április 14., csütörtök
Kamionbúcsúztató vasárnap a Széchenyi téren + HANG

Mint arról már minden szegedi lakos a postaládájából értesülhetett, április 20-án végre átadják az M43-as autópálya Makóig tartó szakaszát, mely jelentősen meg fogja szabadítani Szegedet a nemzetközi tranzitforgalom évtizedes terhétől. Ebből az alkalomból április 17-én, vasárnap délután négytől ünnepi műsorral szórakoztatják a Széchenyi téren a városlakókat. Az új Móra Ferenc hídon pedig már szombaton, délelőtt 10-től várják a gyalogos és kerékpáros érdeklődőket.

Közel egy évtizede mindenki az autópályától remélte Szeged fellendülését, de talán mára már azzal is megelégszünk, ha a városon átrobogó több mint kétezer monstrum zajától, porától mentesülünk. A 2007-től megnyíló uniós források tették azt lehetővé, hogy az M5-ös szerb határig történő megépítését követően elkészüljön az M43-as új szakasza is.

Botka László

polgármester a Széchenyi téren felállított látványkamion mellett tépet le egy lapot a visszaszámláló autópálya naptárból, egyben meginvitálta a szegedieket a vasárnapi „autópálya váró és kamion búcsúztató bulira”.

Kamionstop a városban

„A holnapi közgyűlés a szakmai munka eredményeként meg fogja alkotni Szeged legújabb közlekedési rendeletét” – mondta el sajtótájékoztatóján a polgármester. „Május 15-i hatállyal a Nagykörúton belül minden 7,5 tonnánál, a Kiskörúton belül pedig minden 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművet ki fogunk tiltani, és csak bizonyítottan célforgalommal hajthatnak be a város területére.” Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta háromszorosára nőtt az útjainkat terhelő kamionforgalom, amit még tetézett a városi és tömegközlekedési beruházások tömkelege. Eddig elkerülő út hiányában, több mint négy éven át zúdult Délkelet-Európa forgalma a városra. Az uniós segítséggel, kisebb-nagyobb csúszásokkal és cégcsődökkel, alvállalkozói kifizetetlen számlákkal színesített M43-as autópályaszakasz, az új Móra Ferencről elnevezett Tisza híddal együtt ezt a problémát fogja jövő héttől kezdve megoldani. „Az önkormányzatnak hatásköre és joga van a közlekedési szabályok meghatározására, mely szabályozást a szegedi közgyűlés fogja megalkotni” – mondta el portálunk kérdésére a polgármester. „Természetesen a folyamatos egyeztetések során figyelembe vettük az állami közútkezelő véleményét is. Azzal, hogy az M43-as elkészült, megnyílt annak a lehetősége, hogy ezt a korlátozást be tudjuk vezetni. A saját kezelésünkben lévő utakon mi, egyéb helyeken a felügyelet helyezi majd ki a tiltó táblákat, a rendelet betartását pedig a rendőrség fogja majd ellenőrizni.”

Hallgassa meg Botka Lászlóval készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.