Közélet

Kalmár Ferenc: Elfogadhatatlan a botkai stílus és hangnem

Kalmár Ferenc: Elfogadhatatlan a botkai stílus és hangnem

2011. április 16., szombat
Kalmár Ferenc: Elfogadhatatlan a botkai stílus és hangnem

Ezentúl nem tud felelősséget vállalni az önkormányzati cégek működéséért Botka László – jelentette ki az MSZP-s polgármester a közel tizenhárom órás pénteki városi közgyűlési ülés után. Ahogy beszámoltunk róla, a jobboldali többség szavazataival hét önkormányzati cég vezetőjét váltották le, illetve elfogadták a városi tulajdonú gazdasági társaságok üzleti terveit is. Kalmár Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese portálunknak leszögezte, hogy a most elfogadott üzleti tervek nincsenek kőbe vésve, s emlékeztetett rá, hogy a város költségvetését az előző ciklusokban is rendre módosítani kellett.

„Nem hagyom, hogy a Bartha-érához hasonlóan szétrabolják az önkormányzati cégeket” – jelentette ki

Botka László

szocialista polgármester a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján. Kifogásolta továbbá, hogy hét városi cég élére új személyt nevezett ki a többség, ahogy fogalmazott „most már nyíltan rokonokat, barátokat, unokatestvéreket ültettek a vezetők helyére”. Botka szerint a közgyűlési többség kárt okozott a városnak több döntésével is, például a mínuszos üzleti tervek elfogadásával. Ahogy tudósításunkban ígértük, a maratoni ülést követően a legnagyobb képviselőcsoport véleményét is megkérdeztük ezzel kapcsolatban. „Én mindig azon az állásponton voltam, hogy amit ember csinál, azt meg is tudja változtatni. Ezek az üzleti tervek nincsenek kőbe vésve” – reagált

Kalmár Ferenc

, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese. Megjegyezte, hogy az előző két ciklusban is minden esztendőben módosították a város költségvetését, méghozzá százmilliókkal. „Senki sem felelőtlen. Hiába gondolja azt a polgármester, hogy csak ők a zsenik, más rajtuk kívül pedig hülye. Senki se olyan felelőtlen, hogy ne korrigálja a dolgokat, ha muszáj” – mondta el portálunknak. A frakcióvezető-helyettes kifogásolta továbbá az ülés hangnemét és légkörét is. „Ha ez így folytatódik, nem tudom, hova fogunk jutni, hiszen – magamat is beleértve – még a nyugodt emberek is szinte kényszerítve voltak a válaszreakcióra, vagyis annak a hangnemére.” Példaként Kalmár elmondta, azt látja a közgyűlésben a tömegközlekedés finanszírozhatóságára vonatkozó feladataival kapcsolatban, hogy díjemelésbe akarják belehajszolni a többséget. „Ezt mi el akarjuk kerülni, nem akarunk az emberekre újabb terheket róni, viszont haladni is kell. Ezért mi más szemlélettel nézzük a költségvetés és a cégek működését, mint az MSZP-s városvezetés” – jelentette ki. Szerinte meg kell nézni, miként alakulnak a bevételek a cégeknél. Tavaly például 8%-kal esett az utazóközönség száma, idén azonban stabilitás mutatkozik e téren, illetve egy pici növekedés is. A frakcióvezető-helyettes szerint lehetséges, hogy változnak trendek, s így a bevételek is. „Ezt időnként így is, úgy is át kell nézni, felül kell vizsgálni, s látszani fog, hogy kell-e a módosítani vagy sem” – reagált Botka László azon felvetésére, hogy tarthatatlan a büdzsé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.