Közélet

Kalmár: A rókusiak korábban sem kértek a 2-esből + VIDEÓ

Kalmár: A rókusiak korábban sem kértek a 2-esből + VIDEÓ

2011. április 11., hétfő
Kalmár: A rókusiak korábban sem kértek a 2-esből + VIDEÓ
Mint arról korábban beszámoltunk, egy kifizetetlen terv miatt akár teljesen le is állhatnak a Rókusi körúton épülő 2-es villamos munkálatai. A kialakult helyzetről kérdeztük Kalmár Ferencet, a városrész önkormányzati képviselőjét.

– Tavaly augusztus óta a 2-es villamosnak már járnia kellene. Folyamatos határidőcsúszások, botrányok övezik a beruházást. Önnek, mint a városrész önkormányzati képviselőjének mi a véleménye a kialakult helyzetről?

– Sajnos azt kell mondjam, hogy ma nincs ember, aki meg tudná mondani, mikor lesz befejezve a villamosvonal építése. Szinte iskolapéldája ez annak, hogyan is lehet elrontani egy beruházást. Már a pályázatnál a nyertes kiválasztása is igen érdekes volt számunkra, hiszen egy cseh cég által vezetett konzorcium nyerte meg a munkát. Mostanra különböző alvállalkozói levelezésekből kiderült, hogy nem a magyar jognak és nem a magyar számvitelnek megfelelő készültek el egyes szerződések és megállapodások. Alvállalkozók nincsenek kifizetve, holott a fővállalkozók már megkapták a benyújtott részszámlák után a pénzüket. A munka pedig áll. Most el lehetne indítani, de az újabb zűrök miatt továbbra sem folyik érdemi építkezés.

– A város pert indított a konzorciummal szemben a kötbér iránt, holott a szerződés egyértelműen rögzítette mind a kötbér összegét, mind pedig azt, mikor jár ez Szegednek.

– A kötbérper elindult, de nagy kérdőjel, hogy mit tud a város elérni, és ami még fontosabb, hogy mennyi idő alatt. Mert nem mindegy Szeged számára, hogy egy vagy épp tíz év alatt születik érdemi döntés. Az alperesek pedig ügyvédeik útján mind a jogalapot, mind pedig az összeget vitatják. Mindeközben a városrész érintett lakói fuldokolnak a porban, a Rókusi körúton nem lehet közlekedni, a gyalogosok számára életveszélyes az átkelés. A téli leállásra is úgy kaptak engedélyt, hogy kétszer két sávot visszaadnak az autósoknak, ezzel szemben még mindig csak egy-egy sáv járható úgy, ahogy. A kivitelezők pedig már megkaptak közel 800 millió forintot.

– A 2-es villamos építését szinte már a kezdetektől fogva többen ellenezték, kifogásolták.

– Ez egy nagyon elhibázott beruházás. A lakossági fórumokon állandóan azt mondták az emberek, hogy nem kell nekik a 2-es villamos, hiszen ennek a városrésznek megoldott volt a tömegközlekedése. Ennek ellenére az előző ciklusú városvezetés szinte ráerőszakolta az emberekre ezt a beruházást. De ha már elkezdődött, akkor be is kellett volna fejezni határidőre, ennek ellenére közel egy éves csúszásban van a kivitelező.

– Nemcsak a 2-es villamos esetében de szinte mindegyiknél folyamatos botrányokról lehet hallani.

– Ezeknek a különböző projekteknek a bizottságaiba akkori ellenzéki képviselő nem került be, így annyira közelről nem láttuk a dolgokat, hogy kik adják be a pályázatokat, hogyan alakult ki a végső eredmény. Mindenesetre ami látszik, amit mindig is szóvá tettem, és nagy hibának tartom, hogy ezek úgynevezett politika által generált projektek. Mindegy hogy hogyan, csak legyen kész, át lehessen vágni szalagot, azért, hogy a választásokra jó képet lehessen mutatni. De azt tudni kell, hogy a beton akkor is úgy köt, ahogy a fizika törvénye előírja és nem úgy, ahogy a politika akarja. És ezt figyelmen kívül hagyni nagyon nagy hiba, ami szerintem a problémák fő oka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.