Gazdaság

Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei

Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei

2011. április 29., péntek
Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei

Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2.800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Az első csomag, amelynek alapján 105 milliárd forinttal mérsékelhetők a vállalkozások adminisztrációs terhei, a júliusban megszülető kormányhatározatokban ölt majd testet jövő januári bevezetéssel - közölte az államtitkár.

A második lépés, amelynek hatására további 400 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozások terhei, várhatóan augusztusi kormányhatározatok eredményezhetik, s ezek is januártól lépnek hatályba. Az első, illetve a második lépés részleteit sorolva az államtitkár említette a hat kisadó megszüntetését és az ezzel járó adminisztráció elhagyását, a kötelező könyvvizsgálat korlátjának felemelését 100 millió forintos árbevételről 200 millióra. Csak ez a lépés 17 ezer vállalkozást érint, a határ felemelése 300 millióra pedig további 7 ezer vállalkozás számára teszi feleslegessé a kötelező könyvvizsgálatot - mondta. A programban szerepel a foglalkoztatás adminisztrációjának egyszerűsítése, az eddigi 23 adat helyett csak egy adatot kell majd közölni. Az egyszerűsítést az indokolja, hogy a jelenlegi foglalkoztatási statisztika még a "nagyüzemi logikára épült - magyarázta az államtitkár. Az élethez kell igazítani a rugalmas szabályozást - fogalmazott. A vállalkozásokat is érintő adminisztráció szabályozása elsősorban kulturális kérdés, s ideje lenne bevezetni azt az Európai Unióban sok helyen működő gyakorlatot, amely szerint egy új szabályt csak akkor lehet bevezetni, ha egy másik megszűnik - mutatott rá. Az EU Versenyképességi Tanácsa a vállalkozások adminisztrációs költségeinek 25 százalékos csökkentéséről döntött, s a magyar kormány által kitűzött program ebbe a folyamatba illik bele. Berlinben Kafka-programnak, Belgiumban Kafka-tesztnek nevezték el az adminisztrációs költségek csökkentésének stratégiáját - hozott külföldi példákat az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán

elmondta: az adminisztrációs terhek csökkentésének koncepciója az előző kormányzat által készíttetett könyvvizsgálói jelentésre épült, amelyet 2,2 ezer vállalkozás véleménye alapján állítottak össze, s amelynek végkövetkeztetése szerint Magyarországon a vállalkozásokat teljesen feleslegesen terhelő adminisztráció összege 800 milliárd forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.