Egyház

Híres házaspárok – két fél szív

Híres házaspárok – két fél szív

2011. április 30., szombat
Híres házaspárok – két fél szív

Híres házaspárok a történelemből - 4. rész

A Család Évéhez kapcsolódóan híres házaspárokat mutatunk be a történelemből Nyári Imre történész összeállításában. II. Lajos, tragikus sorsú királyunk 1521. május 29-én vette feleségül Ferdinánd osztrák herceg (később I. Ferdinánd, magyar király) húgát. A király 16, felesége 17 éves volt ekkor. A házasság kimondottan politikai jellegű volt, (Ferdinánd három nappal korábban vette feleségül Lajos húgát, Annát).

Ennek ellenére, a fiatal pár hamarosan egymásba szeretett. A királynő levelei őszinte és mély szerelemről tanúskodnak. Nem tudni, melyikük ötletére, de kapcsolatuk kifejezésére, a ma is megtalálható, de a lovagkorban gyökerező szokás szerint, mindketten egy-egy arany nyakláncot viseltek, amelyen egy-egy fél szív függött medálként. Gyermekük nem született, hisz boldog házasságuk sajnos nem tartott soká. Az ifjú király, mint az közismert, 1526. augusztus 29-én a mohácsi mezőn hősi halált halt. A Buda felé özönlő török seregek elől a királynő sok viszontagság közepette előbb Pozsonyba, majd Bécsbe menekült, később idősebb bátyja,

V. Károly

német-római császár Németalföld kormányzásával bízta meg. Hátralevő életében végig gyászolta férjét, noha többen megkérték a kezét. Először

Szapolyai János

, hogy magyarországi uralmát megerősítse, később

V. Jakab

skót király és

II. Frigyes

rajnai palotagróf (a két utóbbi jelöltet testvérei politikai okokból erősen támogatták, igyekezve húgukat rávenni a házasságra.) A fiatal özvegy minden ajánlatot visszautasított. Magyar környezetét Németalföldön is megtartotta.

II. Lajos

holtestének megtalálása után ráleltek az említett nyaklánc Lajosnál lévő párjára is, és rövidesen elküldték az özvegyének, a királynőnek, aki a saját fél szíve mellé fűzve, a haláláig a nyakában viselte szeretett férje emlékére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.