Egyetem

Hétfőn kezdődik az érettségi - minden tudnivaló Csongrád megyéből

Hétfőn kezdődik az érettségi - minden tudnivaló Csongrád megyéből

2011. április 29., péntek
Hétfőn kezdődik az érettségi - minden tudnivaló Csongrád megyéből

Csongrád megyében ötvennyolc intézményben szerveznek középszintű érettségi vizsgát, melyekre több mint 6700 diák jelentkezett – tájékoztatta portálunkat a kormányhivatal. Május másodikán, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdenek az érettségizők, s az írásbelik egészen május 23-áig tartanak.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból megyeszerte összesen 4215 diák középszintű, míg hatvanhat fő emelt szintű vizsgát tesz. 2009-ben még Szeged mellett Szentesen, illetve Hódmezővásárhelyen is szerveztek emelt szintű vizsgákat, tavaly és idén azonban szegedi helyszíneken bonyolítják azokat, idén összesen hat iskolában. A május 2-i, első vizsganapon a magyar nyelv és irodalomból emelt szinten vizsgázó 57 diák az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban kezdi meg az érettségit reggel 8 órától.

2011. január 1-jétől az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai megszűntek, s feladataikat a továbbiakban a fővárosi, megyei kormányhivatalok látják el. A 2010/2011. tanév május-júniusi vizsgaidőszaka átmenetinek tekinthető, mivel ekkor még nem valamennyi, hanem csak a jogszabályban erre kijelölt fővárosi és megyei kormányhivatalok vesznek részt az érettségi vizsgák szervezésében. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály az aktuális érettségi vizsgaidőszakban Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében jelöli ki az érettségi vizsgabizottságok elnökeit, szervezi az emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsgákat, valamint látja el a vizsgákhoz kapcsolódó koordinációs és szakmai feladatokat.

Az

Oktatási Hivatal honlapján

olvasható, hogy bizonyos tárgyakból – melyeket a felsőoktatási felvételi eljárás során nem lehet figyelembe venni – nem tehető emelt szintű érettségi. Ilyen például a természettudomány és a katonai ismeretek. Ez utóbbi tárgyból megyénkben mindössze két Szegeden tanuló diák tesz érettségit. Vannak olyan tantárgyak is, melyekből mindössze egyetlen tanuló érettségizik megyénkben, ábrázoló és művészeti geometriából, illetve emelt szinten gépészeti alapismeretekből csak egy diák érettségizik most tavasszal. Lovári nyelvből Csongrád megyében szintén egy érettségiző van, magyar mint idegen nyelvből pedig öt. Ezzel szemben angolból 3045-en közép-, 312-en pedig emelt szinten vizsgáznak. A megyei adatokból kitűnik, hogy a németet sokkal kevesebben választották, középszinten 741-en, emelt szinten pedig mindössze hetvenhatan vizsgáznak ebből a tárgyból. Matekból 4334 diák érettségizik Csongrád megyében, közülük mindössze 155-en emelt szinten. A legkevesebb vizsgát a makói Szent István Egyházi Gimnáziumban bonyolítják majd le, összesen ötvenkettőt, ezzel szemben a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban 1148-at. Tavaly Csongrád megyében 6711-en, idén pedig 6767-en jelentkeztek érettségi vizsgára. Az elmúlt évben a megyében 1414 emelt szintű vizsga volt, míg idén 1598. Ezekben az adatokban benne van az a közel 200 vizsgázó is, aki határon túliként tesz Magyarországon egy-egy vizsgatárgyból érettségit továbbtanulásához. A megyeszerte érettségizők közel 22500 vizsgát tesznek. Az írásbeli érettségik május 23-áig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 2-8. között bonyolítják, a középszintű szóbeliket pedig június 14-28. között tartják. Az írásbeli érettségik időpontjait

ITT

olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.