Közélet

Hazánkban nincs veszély a japán atombaleset miatt

Hazánkban nincs veszély a japán atombaleset miatt

2011. április 3., vasárnap
Hazánkban nincs veszély a japán atombaleset miatt
Magyarországon számos intézmény ellenőrzi koordináltan és folyamatosan a levegő radioaktív összetevőit – áll az Országos Atomenergia Hivatal közleményében. A mintavétel speciális berendezéseken történik, amelyek hosszú időn, napokon keresztül szívják át a környezetből a levegőt erre a célra készített szűrőkön. A szűrőket ezután kiveszik a berendezésből és szintén hosszú mérési idővel, érzékeny detektorral mérik a mintából érkező sugárzást. Hazánkban hat helyen mérik a sugárzási szinteket. A Paksi Atomerőmű Zrt. két mintavételi ponton, az atomerőmű 3 km-es körzetében és a Dunaföldváron lévő műszereit használja. Az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet budafoki telephelyén, az Isotoptech Zrt. Debrecenben, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma a budapesti, Fogoly utcában, valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. püspökszilágyi telephelyén működnek sugárzásmérő és rögzítő készülékek.

Elenyésző sugárzási szint

A jelenleg mért jód-131 aktivitás-koncentráció értékek meghaladták az érzékenységi határt, ám mértékük nem haladja meg a hazánkban az orvosi diagnosztikai célú jód izotópok gyártásából és felhasználásából alkalmanként mérhető értéket. Az ilyen mértékű sugárzás semmilyen kockázattal nem jár sem az emberekre, sem a környezetre nézve. Ezt alátámasztják az országos környezeti sugárzásellenőrző rendszer dózisteljesítmény adatai is, amelyeken semmilyen mértékű emelkedés nem tapasztalható.

Legfrissebb helyzet Fukusimában

A Fukusima Daiicsi atomerőmű 1-4. blokkok reaktortartályaiba továbbra is friss vizet tudnak juttatni, így a hűtésük megoldott. Az elmúlt időszakban 1., 3. és 4. blokkok pihentető-medencéinek hűtését betonszivattyúval, a 2. blokki pihentető-medence hűtését egy ideiglenesen telepített szivattyúval oldották meg. A 2. és 3. blokkon befejezték a kondenzátorokban tárolt víz átszivattyúzását egy másik tárolótartályba, így meg tudják kezdeni a turbinacsarnokok padlóján összegyűlt szennyezett víz átszivattyúzását a kondenzátorokba. A szombati nap folyamán kísérleti jelleggel, több mint egy órán keresztül permeteztek a telephelyen lévő – a kiégett üzemanyagok tárolására szolgáló létesítmény környezetében található – nagyjából 200 m2-es területet vízben oldott szintetikus gyantakeverékkel, a radioaktív anyagok terjedésének megakadályozása céljából. Az elhárítási munkákban résztvevő dolgozók közül eddig 21 fő kapott 100 milliSv-nél nagyobb, azonban egyetlen dolgozó sem kapott a rájuk vonatkozó határértéket (250 mSv) meghaladó dózist.

Négy tartományban vezettek be korlátozásokat

Az óceánból vett vízminták aktivitása továbbra is magasabb a normál értéknél. A közreadott adatok alapján az erőműtől 10-30 km távolságban mért mintákban a maximális jód-131 és cézium-137 izotópkoncentrációt március 23-án és 24-én mérték. A japán hatóság beszámolója alapján két esetben találtak cézium-137 izotópot a tengerből származó élelmiszerekben, de a koncentrációk mértéke a megengedett határérték alatt volt. Március 30-án Japán négy tartományában vezettek be élelmiszerkorlátozást. Fukusimában, Ibarakimában, Tocsigiban és Gunimában korlátozták a leveles zöldségek, a fehérrépa, a nyers tej fogyasztását és forgalmazását, azonban április 1-jétől az ivóvíz-fogyasztás korlátozást feloldották. Ez alól csak négy település kivétel – mind a négy Fukusima tartományban van –, ahol a csecsemőknek nem ajánlják a csapvíz fogyasztását.

Összeállította: Illés Tibor

(Forrás: Országos Atomenergiaügyi Hivatal)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.