Gazdaság

Hatósági áras lett a távhő

Hatósági áras lett a távhő

2011. április 15., péntek
Hatósági áras lett a távhő

Az új rendelkezések értelmében a lakosság és a külön kezelt intézmények távhőszolgáltatási díját és a távhőszolgáltatónak értékesített hő árát a továbbiakban – csakúgy mint a földgáz és a villamos energia esetében – az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja majd meg - írja a Világgazdaság Online.

Az árelőkészítésért a Magyar Energia Hivatal felel a jövőben. Amíg a miniszter rendeletben nem állapítja meg az árakat és díjakat, addig a 2011. március 31-én alkalmazott – befagyasztott – árak hatósági árnak minősülnek és azokat kell alkalmazni. Ugyanakkor a kormányzatnak továbbra sincs beleszólása az egyes társaságok üzletpolitikai kedvezményeinek alakításába, az a jövőben is minden társaság saját üzletvezetésének ügye. A távhő árképzésének miniszteri hatáskörbe utalása illeszkedik a kormány Széll Kálmán-tervben megfogalmazott törekvéseihez. Az árszabályozás változtatásának célja, hogy a távhőszolgáltatás egységes díjszerkezettel és árképzési elvekkel, az állam erős szerepvállalása mentén működjön, ezzel szolgálva a fogyasztók érdekeit. A központi és egységes távhő-árszabályozással csökken a lakosság kiszolgáltatottsága, és szabályozhatóbbá válik a közüzemi költségek változása, ezzel erősítve a lakosság szociális-anyagi biztonságát. Első ízben a Magyar Energia Hivatal 2011. augusztus 31-ig tesz javaslatot az árakról a nemzeti fejlesztési miniszter számára. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.