Egyetem

Hármas csillagrendszerre bukkantak magyar kutatók

Hármas csillagrendszerre bukkantak magyar kutatók

2011. április 8., péntek
Hármas csillagrendszerre bukkantak magyar kutatók

Derekas Aliz és társai az MTA Csillagászati Kutatóintézetből egy különleges hármas csillagrendszert észlelt, a Kepler-űrtávcsővel, napjaink egyik csúcsműszerével - írja az origo.

A nívós Science című szaklapban publikált eredmény tíz magyar, valamint harmincnégy külföldi kutató munkája. A magyar irányítású csoport egy fényes csillagot követett, elsősorban a fényváltozásaira koncentrálva. Mint kiderült, egy hármas csillagrendszerről van szó, melynek origójában egy haldokló csillag, egy vörös óriás található. A rendszert még tavaly júniusában felfedezték, azóta több földi távcsővel is kémlelték, köztük az egyméteres Piszkéstetőn álló eszközzel. A mérések megállapították, hogy a trió 816 fényévnyire helyezkedik el a Földtől, a főkomponens 12,4-szer nagyobb a Napnál, 5200 kelvin a felszíni hőmérséklete, továbbá 93-szor több energiát termel központi csillagunknál. (Forrás:

origo.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.