/

Gyermekkori mumusok – a főzelékek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A főzelék az egyik legfontosabb és nagyon könnyen elkészíthető és variálható főételünk. A teljes értékű táplálkozásban fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. Ezért a főzelékek nagyon jelentős szerepet töltenek be a korszerű, egészséges étrend összeállításában, mivel előnyösen egészítik ki a húsból vagy tojásból készült ételeket.

Finom főzelék

Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség
15 dkg karalábé
10 dkg friss vagy konzerv zöldborsó
2 dkg só
4 dkg zsír
6 dkg liszt
1 dkg cukor
1 dl tej
petrezselyem zöldje

Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és főzzük meg. Készítsünk világos rántást, adjuk hozzá a finomra vágott zöldpetrezselymet és hideg tejjel felengedjük. Berántjuk, egy kis cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzervet használunk, azt akkor adjuk hozzá ha a többi zöldség megpuhult.

Spenót

Hozzávalók:
1 doboz mirelit parajpüré
1 zsemle
2 gerezd fokhagyma
só bors
kb. 2 dl tej

Elkészítés:
Tejbe áztassunk zsemlét, majd egy lábasba rakjuk bele a parajt és az áztatott zsemlét és a tejet. Ízesítsük sóval, borssal, és fokhagymával, majd öntsük fel még 2 deci tejjel Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.

Krumplifőzelék

Hozzávalók:
1 kg burgonya
víz

majoránna
pirospaprika
olaj
liszt
2 dl tejföl

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd sóval, majoránnával ízesítjük. Világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és belekeverjük a tejfölt. Ha a krumpli megpuhult, a rántással besűrítjük, majd újra felforraljuk. Egy-két percig főzzük, majd tálaljuk.

Előző sztori

Kosárlabda: Sopronban meccsel kedden a Szedeák

Következő sztori

Slota szerint Magyarország háborúra készül