Kultúra

Földönkívüliek, invázió, világvége

Földönkívüliek, invázió, világvége

2011. április 20., szerda
Földönkívüliek, invázió, világvége

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles (World Invasion – Battle: Los Angeles) című akció-sci-fi hibrid érzést vált ki: mintha a Függetlenség napja, a Világok harca és a Terminátor keverékét látnák viszont Jonahan Liebesman alkotásában.

A történet röviden: Az alapszituáció a már ebben a műfajban megszokott földönkívüli lények vs. emberek harca. Az idegenek gyarmatosító szándékkal érkeztek, hogy a bolygónkon lévő energiaforrásokhoz, elsősorban a vízhez hozzájussanak. Az amerikai hadsereg természetesen nem nézi ölbe tett kézzel az eseményeket, evakuálni akarják Los Angeles-t, a várost elfoglaló idegenekre pedig bombahadat dobnak. Martinez és csapatának feladata, hogy a rendőrőrsön rekedt embereket kimentse, az ott lévő pokolról azonban csak sejtéseik vannak. Megindul a harc az idővel, hiszen ha nem hozzák ki időben a túlélőket, akkor mindannyian bombák áldozatául esnek, s emellett megindul az ádáz küzdelem ember és űrlény között. A film in medias res kezdődik: a javarészt televízión keresztül látott tudósítások alapján látjuk, hogy valamilyen tárgyak lezuhantak az óceánba, amelyről kezdetben azt gondolták, hogy meteoreső. Hamar kiderül azonban, hogy idegen lények estek a vízbe, s szándékaik korántsem barátságosak. Miután beledobták a nézőt az események sűrűjébe, a nyugvó kameraállásokat nélkülöző beállításhalmazba, adnak egy flashbacket, s 24 órával a becsapódás előtti történéseket kezdi el a film felvázolni. Ebben a szakaszban megismerkedünk a főszereplőkkel, akik majd vérüket fogják áldozni a hazáért. Elsősorban Nantz őrmester (

Aaron Eckhart

) alakja fontos, aki éppen a támadás napján szerel le, mert nem képes együtt élni azzal a tudattal, hogy összes emberét elveszítette a legutóbbi bevetésen. Miután lezuhannak a földöntúli járművek, beosztottként aktív állományba helyezik vissza, Martinez vezérlete alá. A csapat többi tagja cseppet sem örül a jelenlétének, mert megvannak győződve arról, hogy az őrmester csak a saját bőrét mentette abban a harcban.

Olvassa tovább a SZEGEDmaCafén!

Ács Helga

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.