Bulvár

Figyelem! Tavaszi kullancsinvázió

Figyelem! Tavaszi kullancsinvázió

2011. április 12., kedd
Figyelem! Tavaszi kullancsinvázió

A kutya, a macska, és az ember is veszélyben van

A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielőtt erdőbe-mezőre kirándulásokat szervezünk vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhető betegségekről, a kullancscsípés megelőzéséről is – olvasható az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében. Információs vonalaikra rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez, így tavasszal a probléma sokakat érint. A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sűrűbben találhatóak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról. Lehetőleg kerüljük a népi hagyományokat, melyből nagyon sokféle verzió létezik. Modern kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendőket. A kullancs kiszedése során keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük. Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget. A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás – kullancs-encefalitis – régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elő. A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról – Lyme borreliosisról – csupán az utóbbi időben hallunk sokat. Méltán, mivel az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

Legjobb védekezés a megelőzés

Legjobb védekezés a kullancsok kapcsán a megelőzés. Riasszuk el magunk és állataink környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzhetjük a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is. Léteznek speciális kullancsirtók, riasztók, melyekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat is, de csak kizárólag ezt! Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem! Világos színű öltözék révén a szabadban könnyebben felismerhetjük a reánk hulló, ruhánkra mászó kullancsokat. Érdemes fejünket védeni erdőjárás alkalmával világos sapkával, és ruházatunk legyen hosszú szárú. Kerülő útvonal révén törekedjünk arra, hogy kikerüljük a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdőrészeket, a cserjéseket! Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s az utóbbin ne időzzünk túl sokat, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, sohase feledjük el, hogy előbb terítsünk pokrócot a földre!

Önellenőrzés minden alkalommal

A nap végén és másnap reggel önellenőrzéssel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva! Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére. Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet. A szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs. Házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes, árban megfizethető lehetőségek tárháza – spray, spot on, nyakörv, stift – áll rendelkezésre. Az Orpheus Állatvédő egyesület tapasztalata az, hogy a több hónapig aktív védelemmel a bolha- és kullancsirtó nyakörv a legjobban alkalmazható. Azokon a helyeken, ahol hosszabb időt töltünk – például kert, tábor stb. –, a kullancsokat permetezéssel pusztítsuk el. Ideális időpontok: március vége-április eleje, illetve augusztus-szeptember. A kullancsoknak és az általuk terjesztett betegségeknek pedig ne adjunk lehetőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.