Közélet

Fidesz: Nincs szükség rendkívüli pénzügyi állapotra Szegeden (Frissítve)

Fidesz: Nincs szükség rendkívüli pénzügyi állapotra Szegeden (Frissítve)

2011. április 18., hétfő
Fidesz: Nincs szükség rendkívüli pénzügyi állapotra Szegeden (Frissítve)

Sajtóközleményben tájékoztat a szegedi Fidesz-KDNP-frakció nevében Bohács Zsolt frakcióvezető és Kalmár Ferenc frakcióvezető-helyettes a pénteki közgyűlésnek a városi cégek forrásait érintő vitájáról, és a Botka László polgármester által kihirdetett rendkívüli pénzügyi állapotról. A közleményt alább olvashatják.

Botka László

2011 februárjában olyan költségvetést terjesztett elő, amelyben ugyanannyi feladat mellett kb. 500 millió forinttal kevesebb forrást biztosított a városi cégeknek, így a polgármester februári javaslata év közben bedöntött volna egyes városi cégeket. A mostani közgyűlésen a Fidesz-KDNP-frakció ezt az önkormányzati cégeknél fellépő jelentős pénzügyi hiányt szüntette meg, tehát újra a 2010-es szintre hozta vissza az önkormányzati cégek támogatását. A városi cégek tehát ugyanannyi pénzt kapnak, mint a korábbi években! Botka László úgy nyújtotta be februárban a város költségvetését, hogy a városi cégektől érdemi egyeztetés nélkül, egyoldalúan vett el kb. 500 millió forintot. A cégek a mostani közgyűlésre készítették el üzleti tervüket, amelyben ugyanannyi pénz szerepel, mint a korábbi években. Botka László polgármester kötvényt készül kibocsátani kb. 2 milliárd forint értékben, ennek előkészítése titokban másfél hónapja zajlik. A kötvénykibocsátást korábban élesen kritizáló Botka polgármester most ürügyet keres és a politikai felelősség áthárításának kísérlete zajlik! Az eddig kibocsátott 2.5 milliárdnyi városi kötvénynek egyébként a mai állapotok szerint közel 100 milliós a vesztesége (értékvesztés), amelyért a polgármester a felelős! Mivel a költségvetési változtatás csekély mértékű és eddig a Pénzügyi Bizottság sem kapott semmilyen tájékoztatást semmilyen problémáról, ezért a riogatás szakmaiatlannak és alaptalannak tűnik. Mindezek fényében elmondható, hogy Botka László kijelentései és cselekedetei anyagi és erkölcsi kárt okoznak Szegednek és így méltatlanná válik Szeged vezetésére. Felszólítjuk, hogy haladéktalanul oldja fel az általa – indokolatlanul – kihirdetett rendkívüli pénzügyi helyzetet! A Fidesz – a korábbi évek gyakorlata szerint – kész tárgyalni Szeged költségvetésének évközi aktualizálásáról, ezért felszólítja a polgármestert, hogy a következő közgyűlésre hozza be a költségvetés módosítását!” – eddig a közlemény.

Reagál az MSZP

A 2011-es költségvetési vitában és azt megelőzően a Fidesz azt hangoztatta, hogy takarékoskodni kell, ennek a takarékosságnak pedig ki kell terjednie az önkormányzati cégek gazdálkodására is; a párt képviselői több alkalommal is azt nyilatkozták, hogy nagyságrendileg 200 millió forint takarítható meg az önkormányzati cégek hatékonyabb, célszerűbb gazdálkodásán - reagált a Fidesz helyi frakcióvezetőjének hétfői sajtóközleményére a szocialista polgármester kabinetfőnöke. Közleményében

Szabó Sándor

kitér arra, hogy a 2011-es költségvetés ennek az összegnek megfelelően csökkentette az önkormányzati cégek támogatását, de ez a csökkenés is a javarészt a Fidesz által benyújtott módosító indítványokból tevődött össze – mintegy 75 millió forint - melyek elsősorban a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t érintették. A 2011-es költségvetést ezt követően a Fidesz-KDNP megszavazta. Ezek után érthetetlen és vállalhatatlan, hogy döntéseikkel miért okoztak közel 500 millió forintos hiányt a legutóbbi közgyűlésen. Ez Szeged számára káros, veszélyezteti a város működőképességét, ezért felszólítják a fideszes képviselőket, hogy Szegedért dolgozzanak - emeli ki a közlemény. Botka László polgármester a szegedi közgyűlésen az önkormányzati cégek üzleti terveinek elfogadásakor elmondta, az 500 millió forintos kiesést okoz a város költségvetésében. Ennek következtében az önkormányzat június-júliusban fizetésképtelenné válhat. A polgármester ezért úgy döntött, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzetének stabilizálásáig rendkívüli pénzügyi állapotot vezet be, és a város csupán a törvényben előírt, illetve a szerződésekben vállalt kifizetéseket teljesíti, új kötelezettséget nem vállal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.