Közélet

Fico szerint Orbán politikája konfliktusforrás

Fico szerint Orbán politikája konfliktusforrás

2011. április 7., csütörtök
Fico szerint Orbán politikája konfliktusforrás

Robert Fico szerint Orbán Viktor politikája a revizionizmuson alapul és konfliktust eredményezhet Közép-Európában, az új magyar alkotmány pedig az irredentizmus terjesztését szolgálja majd.

"Mélységesen téved, ha valaki azt hiszi, hogy

Orbán

európai környezetben, Európa közepén nem tud konfliktust kiváltani. Minden adottsága megvan hozzá" - jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök a márciusban kezdődött parlamenti ülésszak befejezése után szerdán Pozsonyban. Az ellenzéki politikus ezért súlyos hibának minősítette, hogy a kormánykoalíció meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, amely ellenzéki elképzelés szerint nyilatkozatban ítélte volna el a magyar miniszterelnök politikáját és aktív fellépésre ösztönözte volna a szlovák kormányt. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke úgy vélte: az új magyar alkotmány a magyar irredentizmus terjesztését fogja elősegíteni. "Ez egy olyan alkotmány, amely tagadja Trianon létezését; ez egy olyan alkotmány, amely tagadja a világháborúk után kialakult határok és területi megoszlások érvényét; ez egy olyan alkotmány, amely Magyarországnak alapot ad arra, hogy az irredentizmus, a nagymagyar eszmék jegyében politizáljon" - szögezte le Fico. Hozzátette: miután a koalíció most meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, pártja a tervezett napirendet májusban is beterjeszti.

Fico

szerint az

Iveta Radicová

vezette szlovák kormány azért viselkedik passzívan Magyarországgal szemben, mert

Bugár Bélának

, a Híd magyar-szlovák koalíciós párt elnökének a foglya. "

Bugár

kelepcébe csalta az egész kormányt. Bugár nélkül nem kormányozhatnak. Radicová beleesett egy másik csapdába is, mert személyes barátja Orbánnak, s elnöki kampányában Orbán konkrét támogatást nyújtott neki" - állította a politikus. A mai kormány "passzivitásával" szemben Fico egykori kormánya "határozottságát" hozta fel példaként. Leszögezte: helyes volt és nemzetvédelmi érdekeket szolgált, hogy kormánya csaknem két éve megtagadta

Sólyom László

magyar államfőtől a Szlovákiába való belépést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.