Közélet

Épületkárokhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat az erős szél miatt

Épületkárokhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat az erős szél miatt

2011. április 9., szombat
Épületkárokhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat az erős szél miatt

Szombaton reggel és késő délután között eddig 72-szer vonultak ki a tűzoltók országszerte az erős szél miatt - közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Elmondta, a tűzoltókat épületkárokhoz, vezetékszakadásokhoz, kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották. Személyi sérülés nem történt. A szél megbontotta a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal tetőszerkezetének egy részét is, Kőszegen, a Jurisics téren pedig a város által még 1739-ben állíttatott Mária-szobrot sodorta le talapzatáról egy kidőlő fa.

Dénes Károly

, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese tájékoztatása szerint a több mint harminc méter magas hársfa ágai elsodorták és a földre döntötték a szobrot, amely erősen megrongálódott. Szerencsére senki nem sérült meg, ami annak is köszönhető, hogy a máskor forgalmas tér jelenleg felújítás alatt áll - fűzte hozzá. A tűzoltók leemelték a szobor maradványait a talapzatról, amihez Szombathelyről kellett egy speciális műszaki mentőt igénybe venniük. Az esés miatt a homokkőből készült barokk műalkotás feje elvált a törzstől és a földbe fúródott, ezt valószínűleg a helyi múzeum restaurátor szakembereinek irányításával fogják majd felemelni. Feltevések szerint a fa kidőlésében a nagy szél mellett közrejátszhatott a téren folyó felújítás is, elképzelhető ugyanis, hogy a földmunkák során megsérülhetett a fa gyökérzete. Az 52-es számú főút 43-as kilométerénél a viharos szél miatt egy kamion pótkocsija két kerékre billent, amely áttért a szemben lévő sávba, és egy teherautóval ütközött. A teherautóban ketten ültek, őket kórházba szállították, a kamion sofőrje nem sérült meg. A Győrhöz közeli Töltéstaván pedig egy öt méter magas haranglábat döntött fel a viharos erejű szél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.