Bulvár

Embercsempészeket fogtak Újszentivánnál

Embercsempészeket fogtak Újszentivánnál

2011. április 17., vasárnap
Embercsempészeket fogtak Újszentivánnál

Közös akció keretében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya együttműködve a Mélységi Migrációs Osztállyal, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltséggel és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályával hat embercsempészt és 20 illegális migránst fogott el szombaton délelőtt Újszentiván térségében - tudtuk meg Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőtől.

Az akcióban részt vevő rendőrök előzetes felderítést követően az ún. paprikamalomnál vontak intézkedést alá egy Szőreg felé haladó konvojt, benne egy személyautóval és két mikrobusszal. Az egyik kisteherautó vezetője, amikor meglátta a rendőröket, pánikba esett és menekülni próbált, ennek során összekoccant egy helyi lakos autójával, de szerencsére személyi sérülés nem történt. Az egyenruhások a három magyar állampolgárságú embercsempészen túl összesen 20 illegális migránst (líbiai, pakisztáni, koszovói állampolgárok) - köztük három gyermeket - találtak 10-10 fős csoportokban a mikrobuszokban. Ezzel egy időben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a tiszaszigeti átkelőn feltartóztattak egy szerbiai rendszámú Land Rovert, amiben két szerb állampolgár akart kilépni Magyarországról. A rendelkezésre álló információk szerint ők is az embercsempész csoporthoz tartoznak. Az adatgyűjtés, a helyszíni szemlék és az azonnali intézkedések eredményeként a rendőrök megállapították, hogy a bűnszervezet munkáját egy helyi lakos is segítette, ugyanis házkutatást tartottak egy Árpád utcai házban is, ahol pelenkákat, szemetet és külföldi zárjegyes cigarettákat foglaltak le. A személyi és tárgyi bizonyítékok alapján ez volt az a ház, ahol a 20 fős migráns csoport megpihent, majd innen indultak volna tovább Bécsbe. A rendőrök a ház tulajdonosát is előállították. A vasárnap hajnalig tartó intézkedések során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya hat embercsempészés bűntettével megalapozottan gyanúsítható férfit vett őrizetbe, valamennyiük vonatkozásában előterjesztést tettek az előzetes letartóztatás elrendelésére. Az elfogott személyek közül többek már nem ismeretlenek a rendőrség előtt, ugyanis hasonló cselekmények miatt már voltak büntetve, vagy jelenleg is feltételes szabadság hatálya alatt állnak. A 20 illegális migráns ellen idegenrendészeti eljárás indult. Ők azért fizettek az embercsempészeknek, hogy a zöld határon keresztül Magyarországra csempésszék őket, majd onnan egészen Bécsig eljuttassák a csoportot - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.