Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a hódmezővásárhelyi önkormányzat

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a hódmezővásárhelyi önkormányzat

2011. április 21., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a hódmezővásárhelyi önkormányzat
A kultúra, az egészségügy és az oktatás területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a hódmezővásárhelyi önkormányzat; a szerződést Szabó Gábor rektor és Lázár János (Fidesz) polgármester csütörtökön írta alá a csongrádi megyeszékhelyen. Hódmezővásárhely az SZTE egyik székhelye és egyben kiemelt partnere is – mondta Szabó Gábor akadémikus az együttműködési megállapodás aláírása előtt, melyet a felsőoktatási intézmény Dugonics téri központi épületében tartottak, a felújítás befejezése utáni első hivatalos eseményként. A professzor kiemelte, hogy már ma is szoros az együttműködés az egyetem egyes részlegei és a hódmezővásárhelyi intézmények között, a megállapodás ennek biztosít formális keretet. A rektor egyben reményét fejezte ki, hogy ehhez a dokumentumhoz egy sor további konkrét együttműködés fog kapcsolódni.

A régióban tartanák a fiatalokat

Önmagán túlmutató jelentőséggel bír ez az együttműködés - hangsúlyozta Lázár János. Mint fogalmazott, a települések között óriási verseny van; egy város jövője azon múlik, mennyi tudást képes fölhalmozni, és miként képes egyenlő hozzáférést biztosítani az oktatáshoz az ott élők számára. A polgármester azt is elmondta, arra törekedtek az elmúlt esztendőkben, hogy ebben a szellemben átalakítsák az oktatási és közművelődési rendszerüket, hogy egy tartósan életképes közösség jöjjön létre. Lázár János arról is beszélt, hogy az együttműködés révén lehetőségek biztosításával minél több fiatalt szeretnének megtartani a térségben, hogy "ebben a régióban ne csak születni, hanem élni is érdemes legyen". Hozzátette: attól mert valaki vidéki, még lehet európai. A politikus az egyetem egykori hallgatójaként is köszönetet mondott azért, hogy az SZTE szakemberei figyelemmel kísérik és szakmailag is segítik a hódmezővásárhelyi oktatási integrációs kísérletet, amely célja az esélyteremtés, a hátrányos helyzetűek fölzárkóztatása.

Oktatás, jog, egészségügy

A megállapodás részeként a bölcsészettudományi kar oktatói és kutatói részt vesznek a vásárhelyi diákok teljesítményének feltérképezésében és értékelésében, a tanulói képességek fejlesztésében, s több vásárhelyi oktatási intézmény gyakorlóiskolai funkciókat kap. Az SZTE klinikai központja és a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet szakmai, oktatási, egészségügyi együttműködést köt. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársainak segítségével pedig az egész városra kiterjedő, komplex egészségfejlesztési, mentálhigiénés állapotfelmérés indul. A közelmúlt történelmét kutató és bemutató hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum bekapcsolódik a jogi és bölcsészettudományi kar oktatási struktúrájába. A rektor és a polgármester is kiemelte, a Dél-Alföld fejlődése szempontjából egyaránt fontosnak tartják, hogy Hódmezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Karán magas színvonalú, versenyképes agrár-felsőoktatás legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.