Közélet

Botka szerint összehangolták az önkormányzati kötvénykibocsátást

Botka szerint összehangolták az önkormányzati kötvénykibocsátást

2011. április 4., hétfő
Botka szerint összehangolták az önkormányzati kötvénykibocsátást

Botka László szerint összehangolt akció eredménye volt a fideszes vezetésű önkormányzatok elmúlt ciklusbeli kötvénykibocsátása, amelynek körülményeit a politikus parlamenti bizottságban vizsgálná ki.

Szeged szocialista polgármestere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a vizsgálóbizottság felállításának - amihez 78 képviselő támogatása szükséges - célja nem a boszorkányüldözés, fideszes politikusok felelősségének taglalása lenne, ellenkezőleg: a testület arra mutathatna rá, hogy indokolatlan demagógia volna az önkormányzatok adósságára hivatkozva megvonni gazdálkodási szabadságukat, amit meg kell akadályozni. Vizsgálnák ugyanakkor azt is, hogy mi indokolta a kötvénykibocsátást, és hogy "hová lett a pénz".

Botka László

kifejtette: a 20 ezer milliárd forintos államadósságnak mindössze 5 százaléka az önkormányzatoké, így aránytalan volna őket felelőssé tenni az államháztartási hiány a vártnál magasabb szintjéért és az eladósodásért. Szóvá tette ugyanakkor, hogy 2006 és 2010 között a megyei önkormányzatoknál megháromszorozódott, a városokban és fővárosi kerületekben pedig a duplájára nőtt az adósság. A zömében svájci frank alapú kötvénykibocsátás a szocialista politikus szerint összehangolt politikai akció eredménye volt, a helyhatóságok négyötöde élt vele. Hozzátette: a szegedi önkormányzat nem vágott ilyen "kalandorakcióba", hanem államilag garantált fejlesztési hitelekkel biztosította az uniós beruházások önrészét. Mint mondta, bár a kötvénykibocsátás mellett szólt, hogy azok szabad felhasználásúak, a válság előtt pedig jó üzletnek tűnt a svájci frank alapú kamatfizetés, véleménye szerint az egy kivételével fideszes vezetésű önkormányzatok nagy felelőtlenséget követtek el, amikor a kötvénykibocsátás mellett döntöttek, hiszen nincs forgalomképes vagyonuk és jogszabályban meghatározott adókivetési joguk. Más a helyzet szerinte a megyei jogú városokban. Példaként hozta Hódmezővásárhelyt, ahol a 23 milliárd forintos adósságállomány meghaladja a költségvetés főösszegét, ez mégsem veszélyezteti a város működését. Elmondta: elképzelhetőnek tartja az önkormányzati hitelfelvétel szabályainak törvényi szigorítását, azt azonban nem, hogy annak engedélyezéséről a kormányhivatal vezetője döntsön, illetve azt sem, hogy törvényességi ellenőrzés helyett felügyelet alá helyezzék az önkormányzatokat, s így határozataik, rendeleteik érvényességéhez a kormány jóváhagyása legyen szükséges. Szólt arról is: bár a kormánypártok az előző nyolc év szocialista kabinetjeit vádolják az önkormányzatok kivéreztetésével, idén további 4 százalékkal csökkentették azok működési költségeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.