Közélet

Közlemény és fideszes reakció a DARF-vezető lemondásával kapcsolatban

Közlemény és fideszes reakció a DARF-vezető lemondásával kapcsolatban

2011. április 20., szerda
Közlemény és fideszes reakció a DARF-vezető lemondásával kapcsolatban

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy politikai hangulatkeltés zajlik az ügyben” – reagált a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra, ahol is az önkormányzati képviselő a DARF-vezető lemondásának körülményeit bírálta Nagy Sándor, a Szabad Város Egyesület szegedi önkormányzati képviselője kedden tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a DARF Zrt. decemberben kinevezett, korábban fideszes országgyűlési képviselőként dolgozó vezetője több millió forintot vett fel a cég kasszájából anélkül, hogy megindokolta volna a pénzfelvétel célját és visszafizetésének határidejét. A RFH Zrt. közleménye szerint a szabálytalanságok felfedezése után elindították a szükséges eljárásokat: a DARF Zrt. két vezető tisztségviselője lemondott, a kérdéses összegeket, kamataival együtt visszafizette. A céget így nem érte anyagi kár. A DARF Zrt. felügyelőbizottsága kezdeményezte a cég közgyűlésének összehívását, amely következő ülésén megtárgyalja a belső ellenőri jelentést. Az RFH Zrt. emellett független büntetőjogászt bízott meg a történtek esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására. A közlemény szerint a RFH Zrt. sajnálatosnak tartja, hogy "politikai hangulatkeltés zajlik egy olyan ügyben, amelyben a hivatalos és jogszerű intézkedések megtörténtek és meg is fognak történni". Nagy Sándor - aki korábban több cikluson át az SZDSZ városfejlesztési alpolgármestere volt - keddi sajtótájékoztatóján közölte, a DARF Zrt.-t december 18-a óta Dobó László volt fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselő vezette. A cégnél végzett ellenőrzés megállapította, hogy Dobó László vezérigazgató 2011. február 4-e és március 28-a között 11 tételben 6 691 000 forintot, a cég befektetési igazgatója, Molnár Levente pedig januárban - két tételben - 1 500 000 forintot vett fel a DARF Zrt. kasszájából. Ezeket az összegeket magyarázatuk szerint munkabérelőlegként vették fel, bár a pénztárbizonylatokon nem szerepel az előleg konkrét célja és a visszafizetés határideje.

Fidesz: politikai oldaltól függetlenül ki kell derülniük a visszás dolgoknak

"Ha egy állami vagy önkormányzati tulajdonú cégnél bármilyen visszás dolog történt, annak ki kell derülnie, érintse bármelyik politikai oldalt" - mondta Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. belső vizsgálata pénzügyi és számviteli szabálytalanságokat tárt fel a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-nél. A szegedi önkormányzati képviselőként is dolgozó politikus közölte, bár az ügy minden részletét nem ismeri, a DARF Zrt. vezérigazgatójának kinevezése nem a csongrádi megyeszékhely közgyűlésének hatásköre. Hozzátette: a szegedi önkormányzat csupán kisebbségi tulajdonos a cégben. Gyimesi László a közgyűlés által az önkormányzati intézmények és cégek elmúlt nyolcéves működését átvilágító ideiglenes bizottság elnökeként hangsúlyozta, ha vizsgálataik során bármilyen szabálytalanságot észlelnek, arról értesítik a hatóságokat és tájékoztatják a közvéleményt. Szegeden nem fordulhat elő az, ami Budapesten megtörtént, hogy szocialista politikusok igyekeznek fedezni egymást - tette hozzá. Az MTI az üggyel kapcsolatban többször is kereste Dobó Lászlót, hogy reagálást kérjen tőle, de szerda délutánig nem sikerült őt elérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.