Egészség

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

2011. április 4., hétfő
Áprilistól több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Hatályba lépett április elsején az új háziorvosi indikátorrendszer, így emelkedhet a háziorvosok bevétele, és magasabb színvonalú lehet az ellátás - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

Az új szabályozás értelmében módosult a háziorvosi szolgálatok munkájának mérésére, értékelésére szolgáló úgynevezett indikátorrendszer. A módosítással jelentősen nő a háziorvosok - indikátorokhoz kötött - jutalmazása, mivel az erre szánt keret havi 100 millió forintról 250 millióra emelkedik. Így egy adott praxis - teljesítményének függvényében - átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez is juthat. Az államtitkárság szerint ennek köszönhetően a háziorvosok munkakörülményei is javulnak majd, ezáltal az egész betegellátó-rendszer színvonala emelkedni fog. Példaként kiemelték, hogy a felnőtt és a vegyes körzetek értékelésekor fontos szempont lesz az influenza elleni védőoltásban részesülő 65 év felettiek aránya; a népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrésen a megelőző két évben részt vevő 45-65 éves nők száma; továbbküldési arány a szakellátásba; valamint az antibiotikum-kezelés gyakorisága a felnőtt lakosság körében. Az új rendszerben a háziorvosok abban is érdekeltté válnak, hogy költséghatékony gyógyszereket írjanak fel. Újdonság az is, hogy bizonyos gyógyszermennyiség felírása felett "gyógyszerfelírási visszajelzési rendszert" is bevezetnek. A szaktárca szerint ez biztosítja, hogy a háziorvosok rövid időközönként, dokumentálható módon visszajelzést kapjanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól gyógyszerfelírási gyakorlatuk alakulásáról, az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről. A módosítással a háziorvosi praxisok minősítése is komplexebben történik majd, mivel a háziorvosok saját jelentései mellett a kórházak és szakrendelők adatait is figyelembe veszi az egészségbiztosító. Az egységes indikátorrendszert 2009 első felében vezették be a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére - emlékeztet a közlemény. Az elmúlt két év tapasztalataira, valamint a nemzetközi tendenciákra alapozva a háziorvosok teljesítményének hatékonyabb értékelésére vezette be áprilistól a szaktárca az új indikátorokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.