Közélet

Aktualizálták a konvergenciaprogramot - megvannak a számok

Aktualizálták a konvergenciaprogramot - megvannak a számok

2011. április 15., péntek
Aktualizálták a konvergenciaprogramot - megvannak a számok

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken elküldte az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az aktualizált konvergenciaprogramot - közölte a minisztérium.

A Széll Kálmán-terven alapuló konvergenciaprogram az uniós követelményeknek megfelelő részletezettséggel és számításokkal alátámasztva bemutatja a középtávú makrogazdasági és költségvetési pályát, valamint azokat a Magyarország megújítására vonatkozó intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint az államadósság csökkentése érdekében elengedhetetlenek - áll a közleményben. A dokumentum szerint a gazdasági növekedés az idei 3,1 százalékról jövőre 3 százalékra lassul, majd fokozatosan gyorsulva 2015-re 3,5 százalékra nő a konzervatív tervezés szerint. A dinamikus változat azonban az idei 3,2 százalékos növekedés után jövőre 3,6 százalékot tervez, amely 2015-re 5,5 százalékra gyorsul - írja az

InfoRádió

. Az államadósság az idei GDP arányos 75,5 százalékos szintje a program szerint jövőre 72,1 százalékra csökken, majd 2015-re 64,1 százalékra mérséklődik. Az infláció idén 4 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz és 2013-tól éri el az MNB 3 százalékos célját. A munkanélküliségi ráta az alappálya szerint az idei 10,9 százalékról jövőre 10,5 százalékra csökken, 2015-re 8,7 százalékra mérséklődik. Az aktivitása ráta ezen időszak alatt a 2011. évi 62,8 százalékról 67,2 százalékra emelkedik. A dinamikus változat szerint a munkanélküliségi ráta jövőre 10,4 százalékra csökken, majd 2013-ra 8,8 százalékra, 2014-re 7,3, azt követő évben pedig 5,9 százalékra mérséklődik.

Nyugdíj, családtámogatás, felsőoktatás, bankadó

A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is. Ugyan egy korhatár-emelést már a Bajnai-kormány is jóváhagyott, ám a tervezetből nem derül ki, hogy a konvergenciaprogram egy új korhatáremelést irányozna elő, vagy 65 év maradna a korhatár. Az új nyugdíjszabály már 2012 januárjától életbe lép. A rokkantnyugdíjakon már idén spórol a kormány: 12 milliárd forintot. Az elfogadott táppénzszabályok 3 milliárd forintos megtakarítást jelentenek 2011-ben - írja a

Világgazdaság Online

. A családtámogatás befagyasztásától 18 milliárd forint megtakarítást vár a kormány, és 2013-ban sem várhatnak több támogatást a gyermekesek. A segélyek és különböző szociális juttatásokat jövőre 15 milliárd forinttal vágják meg. A gyógyszerkasszát idén nem vágja meg a kormány, azonban a generikus gyógyszertámogatás miatt jövőre 20 milliárd forintot spórol, és a gyógyszercégektől 16 milliárd forinttal többet szed be. 2013-ban még egy milliárdot megspórolnak a generikus program miatt, cserébe ugyanennyivel csökkentik a gyógyszercégek terheit. A felsőoktatásban a létszám csökkentése 2012-ben 5,4, amely utána még 10 milliárd forintos vágást jelent. Az intézményi és más szervezeti kapacitások reformjából jövőre 6,6, majd 15 milliárd forintot spórol a kormány. A helyi önkormányzatok feladatköri és méretgazdaságossági átszervezéséből, és a hitelfelvételek tiltásából jövőre 15, utána még 85 milliárd forintos megtakarítást várnak. Az elektronikus útdíj csak 2013-től lép életbe, amely 100 milliárd forintos egyenlegjavulást eredményez. Jövőre is lesz bankadó, 90 milliárd forintos összeggel, és a társasági adó csökkenésének elhalasztása 2013-ban 120 milliárd forinttal segíti a költségvetést. (Forrás: InfoRádió, Világgazdaság Online)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.