Közélet

A posta bélyegblokk kibocsátásával köszönti az új Alaptörvényt

A posta bélyegblokk kibocsátásával köszönti az új Alaptörvényt

2011. április 26., kedd
A posta bélyegblokk kibocsátásával köszönti az új Alaptörvényt

Az új Alaptörvény elfogadása az idei év legfontosabb hazai társadalmi eseménye, ezért a Magyar Posta a jelentőségéhez illő, exkluzív alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti - tájékoztat a szervezet sajtóközleménye. A bélyegkülönlegességet a Sándor-palota lovagtermében Schmitt Pál, köztársasági elnök és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságnak elnöke bocsátotta forgalomba.

A Magyar Posta sorszámozott filatéliai különlegességeinek főmotívuma a Szent Korona. A keretrajzot

Köllő Miklós

alkotása, az Országház kupolacsarnokának

Szent István

király szobra és a boltívek díszítik. A Szent Korona blokk dombortechnikával, huszonhárom karátos aranyfóliával és ofszetnyomással készült; UV fénybe helyezve a Szent István-ábrázolás felett félkörívben a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” felirat olvasható. Egy más hullámhosszú UV fény alatt pedig a sorszámozás színt vált: a pirosból narancs, a feketéből pedig zöld színű lesz. A piros sorszámozású speciális blokk világritkaság! A Szent Koronát díszítő ékkövek helyén ugyanis csiszolt üvegkristályok csillognak. Sem a hazai, sem pedig a nemzetközi filatéliatörténet nem ismer hasonló megoldást, ez az első olyan bélyeg a világon, ahol különböző méretű és különböző színű csiszolt kristályokat használtak fel koronaékszerek megjelenítésére és díszítésére a bélyegkészítés során. Egyedi a 2011 forintos névérték is, hiszen a kibocsátás éve és a névérték megegyeznek. Erre legutóbb 2001-ben a millenniumi év zárásának tiszteletére kiadott Szent Korona blokk esetében került sor. Hagyományteremtő módon a Magyar Posta ezután tízévente ad majd ki a fontos hazai társadalmi események tiszteletére a mostanihoz hasonló bélyegkülönlegességet. A „Magyarország új Alaptörvénye” elnevezésű blokk fekete sorszámozású alapváltozatból negyvenezer, a kristállyal díszítettből pedig húszezer példány készült és az ország valamennyi kijelölt postáján megvásárolhatók lesznek. A blokk

Hajdú József

fotóművész közreműködésével

Benedek Imre

grafikusművész terve alapján az Állami Nyomdában készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.