Bulvár

Horogra akadt terrorista a horgosi határon?

Horogra akadt terrorista a horgosi határon?

2011. április 30., szombat
Horogra akadt terrorista a horgosi határon?

A horgosi határátkelőn őrizetbe vettek egy feltételezett terroristát. A magyar Terrorelhárítási Központ is tudott a gyanúsított határátlépési szándékáról, és megtette a szükséges előkészületeket elfogására - adta hírül az MTI.

A magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI érdeklődésére közölte: tudott arról, hogy egy nemzetközi körözés alatt álló terroristagyanús személy át akarja lépni határt, így Röszkénél kommandósok várták azt a kamiont, amelyben a gyanúsított utazott. A központ azt tervezte, hogy azonnal elfogja a körözött személyt, ha magyar területre lép. A TEK információi szerint a szerb hatóságok közvetlenül a határátlépés előtt csaptak le a járműre. A szerbiai rendőrség őrizetbe vett két embert péntek éjjel a horgosi határátkelő állomáson. Egyikükről azt gyanítják, hogy egy török iszlamista szervezet tagja, akit az ankarai rendőrség terrorizmus miatt köröz.

Ivica Dačić

szerb belügyminiszter szombaton közölte, hogy a két személyt illegális határátlépési kísérlet közben fogták el. Ellenőrzés céljából átadták a török rendőrségnek digitális ujjlenyomataikat és feltehetően hamis dokumentumaik fénymásolatát. "Várjuk a gyors választ, amelyből ki kell derülnie, hogy valóban a török rendőrség által körözött személyről van-e szó" - mondta Dačić a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint. Ha a szerb rendőrök valóban a török Hezbollah körözött tagját fogták el, úgy egy Törökországban terrorizmus vádjával életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt személy akadt horogra. A másik őrizetbe vett emberről nem közöltek semmit a szerb hatóságok. Horgos a Magyarország felé vezető legforgalmasabb szerbiai közúti határátkelőhely, a magyar Röszkével átellenes oldalon fekszik. A szerb tájékoztatás szerint az Interpol belgrádi és ankarai irodája közötti együttműködésnek köszönhetően sikerült őrizetbe venni a gyanús személyt. A török Hezbollah egy iszlamista csoport, amelynek nincs ismert kapcsolata az azonos nevű libanoni szervezettel. Az Ankara által terroristának tekintett csoport az 1990-es években a többségében kurdok lakta Délkelet-Törökországban volt aktív, és a célja egy fundamentalista rendszer megteremtése volt. Az idei év elején több vezetője szabadlábra került annak az új törvénynek az alapján, amely kimondta, hogy bírósági ítélet nélkül tilos börtönben tartani gyanúsítottakat tíz évnél tovább. (Forrás: MTI/AFP/Tanjug)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.