Közélet

Szentgyörgyiék még nem, Póda már távozott az átvilágítók közül (Frissítve) + VIDEÓ

Szentgyörgyiék még nem, Póda már távozott az átvilágítók közül (Frissítve) + VIDEÓ

2011. április 4., hétfő
Szentgyörgyiék még nem, Póda már távozott az átvilágítók közül (Frissítve) + VIDEÓ
Összeült az átvilágító bizottság hétfőn, hogy döntsön a városi cégeknél folytatott vizsgálatok meghosszabbításáról, illetve meghatározza a bizottsági tagok összeférhetetlenségének szabályzatát. A zárt ajtók mögött született etikai kódex alapján Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor, egykori alpolgármesterek, illetve Póda Jenő érintettsége merülhet fel. A bizottság ülése után a fideszes képviselő önként távozott a bizottságból, hogy ezzel – mint mondta – megelőzze az összeférhetetlenség helyzetének kialakulását. A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság az első napirendi pontot tárgyalva a szegedi önkormányzati cégeknél folytatott vizsgálatok május 3-ig történő meghosszabbítására tett javaslatot Gyimesi László, a bizottság fideszes elnöke. Egyhangúlag elfogadta az egy hónapos hosszabbítást a testület.

Keresztúri nem fog részt venni az IKV vizsgálatában

A második pont, az etikai kódex, a képviselők összeférhetetlenségét meghatározó szabályzat megvitatása, mely során először Keresztúri Farkas Csaba, a bizottság jobbikos tagja fejezte ki hiányát az LMP-s képviselő, Szentistványi István felé, s kérte az elkészített javaslatot. Szentistványi közös vitáról beszélt, illetve arról, hogy a bizottság mai napirendi pontjai közt eredetileg nem szerepelt az etikai kódex tárgyalása. Ezután Keresztúri tisztázni szerette volna, hogy milyen konkrét összefüggésben lett megnevezve az ő esetleges összeférhetetlensége a sajtóban. Az LMP-s képviselő elmondta, hogy egy újságírói kérdésre válaszolva került szóba a neve az IKV kapcsán, mivel a képviselő összefüggésbe hozható egy építőipari céggel, melyben rokoni kapcsolatai vannak, és jogi képviseletét is ellátta e cégnek. „Ez a vállalkozás a panelrekonstrukcióban vett részt, így az IKV-val kapcsolatban felmerülhet az összeférhetetlenség, ahogy Nagy Sándornál is a fejlesztések során megemlítettük, hogy az egykori alpolgármesternél is vizsgálni kell a Szeged Pólus Kft.-vel kapcsolatos érintettséget” – mondta Szentistványi. Keresztúri szerint ördögöt kiáltanak a családjára, de hozzátette, azért, hogy elejét vegye bármilyen összeférhetetlenségi gyanúnak, most bejelenti, hogy az IKV vizsgálatában nem kíván részt venni. Szentgyörgyi szerint antidemokratikusan gondolkodnak akkor bizonyos képviselők, mikor az MSZP-s bizottsági tagok összeférhetetlenségéről beszélnek. „Akkor kellett volna tiltakozni, mikor nem a közgyűlési erőviszonyoknak megfelelően álltak fel a bizottságok. Most arról vitáznak, hogy ezt a két MSZP-st is ki kell zárni, ami nonszensz. Minden képviselő, aki korábbi önkormányzatban szavazott a cégekkel kapcsolatos döntéseknél, valamilyen formában elfogult, hiszen ha például nemmel szavaztak a fideszes képviselők bizonyos városi cégeket érintő döntéseinél, az is állásfoglalás” – tette hozzá. A Nagybani piacot működtető cég elleni hackertámadásról pedig azt mondta, hogy a szabályoknak megfelelően jártak el. „A cégvezető nemcsak nekem jelentette a támadást, hanem a másik alpolgármesternek is, majd a polgármestert is tájékoztattuk, aki a következő közgyűlés zárt ülésén beszámolt az esetről. Az eltűnt összeg 40 vagy 80 milliójáról folyó felvetés a hozzá nem értést mutatja, hiszen az egyik 40 millió forint egy folyószámla hitelkerete, amelyet csak akkor látnak, hogy eltűnt, ha lehívnak. Keresztúri és Szentistványi közötti vitával zárult a bizottsági ülés nyílt része, mely a tápéi gyermekotthonról tartott szavazás körül robbant ki. A képviselők zárt ülésen vitáznak az etikai kódexről.

Három képviselő nem ment át a "rostán"

A zárt ülést követően Gyimesi László azzal indokolta a vizsgálatok egy hónappal történő meghosszabbítását, hogy több helyen merültek fel összetett kérdések, melyek tisztázására még idő kell. A bizottság elnöke elmondta, hogy a testület önmagára nézve megalkotta az összeférhetetlenségi szabályzatot, egy szigorú etikai kódexet terjesztett elő. Ebben arra tett indítványt, hogy a bizottságban ne végezhessen munkát olyan képviselő, aki üzleti kapcsolatban állt akár közvetett, akár közvetlen módon az átvilágítás alatt álló önkormányzati cégekkel a vizsgált időszakban. Másrészt arra is született indítvány, hogy olyan képviselő se vegyen részt az átvilágítás folyamatában, aki a kérdéses időszakban polgármester, alpolgármester, tanácsnok vagy bizottsági elnök volt. "Az első típusú összeférhetetlenség megalkotására azért volt szükség, nehogy valaki egy olyan gazdasági tevékenységet vizsgáljon, melyben az ő érdekeltségi körébe tartozó cég is részt vehetett, a második összeférhetetlenség meghatározására pedig azért, hogy ne kerülhessen egy képviselő sem olyan helyzetbe, hogy saját korábbi döntéseit kell önmagának ellenőriznie. A bizottság az önmagára alkotott szigorú új szabályzata kapcsán a következő közgyűlés előtt kezdeményezi bizonyos személyi döntések meghozatalát. Három képviselőt érint jelen esetben az összeférhetetlenség: Szentgyörgyi Pált, Nagy Sándort és Póda Jenőt" – szögezte le a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a következő közgyűlés új tagokat választhat e három képviselő helyett, akiket ugyanazok a pártok delegálhatnak. Gyimesi hozzátette, hogy a jövőre nézve egyik képviselő előtt sincs elzárva az a lehetőség, hogy e szabályzat alapján önmagára nézve feloldja az összeférhetetlenséget bármely más ügyben.

Póda: betartom az összeférhetetlenségi szabályokat

"Az utóbbi két hétben több politikai támadás ért az 'átvilágító bizottságban' viselt tagságom, illetve egykori cégem munkái kapcsán" – nyilatkozta portálunknak Póda Jenő, a bizottság fideszes tagja. "A közgyűlés, illetve a bizottság a megalakuláskor nem fogalmazott meg összeférhetetlenségi szabályokat. A legutóbbi bizottsági ülésen pont az én javaslatomra fogadta el a bizottság – egyhangúlag –, hogy a következő ülésen összeférhetetlenségi szabályokat alkotunk. Amíg ugyanis ilyenek nincsenek, addig meg sem lehet ezeket sérteni, illetve nincs is mihez igazodni. Mindezeken túl, saját etikai normáim szerint 2010 őszén az önkormányzati választás után gazdasági tanácsnokká választásomkor minden szegedi gazdasági érdekeltségemet megszüntettem. Éppen azért értékesítettem ezeket, hogy a későbbiekben ilyen vagy ehhez hasonló felvetések fel se merülhessenek. Korábban többször kifejeztem, hogy a bizottság által elfogadott összeférhetetlenségi szabályokat – nevezhetjük ezt akár etikai kódexnek is - be fogom tartani. Ennek most jött el az ideje. A bizottság mai döntésével – az én támogató szavazatommal együtt - megfogalmazta a ránk vonatkozó nagyon szigorú összeférhetetlenség szabályait. Ezek után távozok a bizottságból, mert ezzel kívánom megelőzni egy összeférhetetlen helyzet kialakulását. Ezen túl szeretném a bizottság munkáját is segíteni, hiszen így remélhetem, hogy az átvilágítási bizottság a közgyűléstől kapott felhatalmazás szerint eredményes munkát végezhet. Végre nem az elmúlt hetekben tapasztalt egymás közötti politikai adok-kapok lesz a meghatározó, nem lehet tovább semmivel elterelni a figyelmet" – zárta nyilatkozatát a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.