Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

2-es villamos – lejárt számlák a kiviteli tervnél (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Kezdeményezi a szegedi 2-es villamosvonal kiviteli terveire vonatkozó használati jog hatósági felfüggesztését a tervező Nagy és Társai Bt., mivel a megszabott határidőig nem kapta meg a tervek ellenértékét – közölte Nagy József ügyvezető hétfőn az MTI-vel.

A szakember elmondta, hogy cége készítette el a 2-es villamosvonal kiviteli terveit az építési munkákat végző konzorcium egyik tagja, a Középszolg Kft. számára. A tervekért kiállított számlák fizetési határideje lejárt, az elsőé még 2010 októberében, azok ellenértékét azonban a mai napig nem kapták meg.
A tervezőcég 2011. február 16-án kezdeményezett felszámolást a Középszolg Kft. ellen, végső fizetési határidőként pedig a hétfői napot szabta meg – tudatta az ügyvezető.
Hozzátette: mivel a tervek ellenértéke nem érkezett meg a vállalkozás számlájára, a tervezőcég kezdeményezi a közlekedési, a környezetvédelmi és a munkavédelmi hatóságnál, valamint a helyi szerveknél a szerzői jogvédelem alá eső tervek használati jogának felfüggesztését.
Nagy József hangsúlyozta, a tervek alapján jogszerűen így nem folyhat tovább munka a villamosvonalon.
Csanádi Zoltán, a villamosvonal építését koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója az MTI-nek elmondta, a tervek felfüggesztése álláspontjuk szerint nem eredményezi a munka leállását. Az építési engedély alapjául szolgáló terveket ugyanis egy másik cég, a Főmterv Zrt. készítette.
Az építő konzorcium és a tervező közötti jogvitában a Szeged Pólus Nonprofit Kft. is próbál közvetíteni, annak eldöntése nem a szakhatóságok, hanem a bíróság feladata – fogalmazott a projektigazgató, aki ezért nem számít arra, hogy bármelyik hatóság is felfüggesztené a kivitelezést.

A kivitelező szerint még nem esedékes a kifizetés

A szegedi 2-es villamosvonal kivitelezésében részt vevő Középszolg Kft. szerint még nem esedékes a tervezői díj, amelynek kifizetését a terveket készítő Nagy és Társai Bt. követeli – közölte Szalay Zsolt, az építőipari vállalkozás ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.
Az ügyvezető felidézte: a Középszolg Kft. a tervező céggel 2010 májusában kötött szerződést a teljes körű kiviteli terv elkészítésére a szegedi 2-es villamos vágányépítésével kapcsolatban. A folyamatosan készülő terveket tervbírálatokon véleményezték, majd javították és módosították. A kft. a munka elkezdésekor előleget biztosított, s a befogadott tervezői számlák 35 százalékát még 2010-ben kiegyenlítette – írta Szalay Zsolt
Hozzátette: a két vállalkozás közötti szerződés alapján a fennmaradó összeg csak a beruházó által teljesített kifizetés után harminc nappal esedékes. A beruházó azonban az esedékes teljesítést csaknem négy hónap elteltével sem igazolta, s fizette ki. Ebben a számlában szerepel a tervező által készített tervek ellenértéke is. A tervezői díj tehát a szerződés alapján még nem vált esedékessé – áll a közleményben.
Az ügyvezető kitért arra: emellett a Középszolg Kft. a tervdokumentációban még mindig talált hibákat és hiányosságokat, amelynek alapján szintén jogosult a fizetés megtagadására.
Szalay Zsolt közölte, hogy ennek ellenére egyeztettek és szóban meg is állapodtak tervezővel, ezt a dokumentumot azonban a Nagy és Társai Bt. vezetője még nem írta alá.
A Középszolg Kft. elfogadhatatlannak tartja, hogy a tervező az általa megbízott faktorcég közreműködésével kapcsolatban olyan nagyságú díjat kíván érvényesíteni, amely az ismert és elfogadott ügyvédi díjak többszörösét teszi ki, a követelt összeg 20 százaléka.

Több mint féléve járnia kellene a 2-esnek

A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS cég által vezetett konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért.
A Csongrád Megyei Bíróságon múlt csütörtökön kezdődött meg az a per, amelyben a szegedi önkormányzat 417 millió forint kötbért követel a kivitelező konzorcium tagjaitól a 2-as villamosvonal csúszása miatt. Az építkezésnek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülnie, a kivitelezők a beruházás befejezését most július közepére ígérik. A tárgyaláson az építőket képviselő ügyvédek kifejtették, a munka rajtuk kívülálló okokból, a többi között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Hírzóna

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeresek a megyei iparkamara pályaorientációs táborai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági önkormányzat három településen szervezett programokat a továbbtanuló fiatalok számára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer.

Tovább olvasom

Aktuál