Bulvár

136 karátos gyémántot találtak Jakutföldön

136 karátos gyémántot találtak Jakutföldön

2011. április 21., csütörtök
136 karátos gyémántot találtak Jakutföldön

Különlegesen hatalmas, 136,35 karátos gyémántot találtak egy jakutföldi bányában, a kő mérete 33x23x17 milliméter. A hivatalos közlés szerint az ilyen leletek rendkívül ritkák: tavaly a legnagyobb Jakutföldön kibányászott gyémánt nem egész 100 karátos volt - mondta el az Interfax hírügynökségnek a bánya szóvivője csütörtökön.

Hozzátette: a kristály egészen egyedi formájában és színében is, mivel mézbarna, emellett teljesen tiszta. A gyémántot elsősorban felértékelik, aztán további sorsáról a tulajdonos Alrosa konszern dönt, amely a világ gyémánttermelésének 20 százalékát adja. A szóvivő szerint az ilyen méretű gyémántoknak nevet szoktak adni. A most találthoz hasonló méretűt őriznek például a párizsi Louvre-ban: a 136,75 karátos kő Régens néven ismert. Jakutföldön az eddigi legnagyobb gyémántot a szovjet korszakban találták: a 332 karátos kristály a XXVI. Kongresszus nevet kapta. A Szovjetunió Kommunista Pártja XXVI. kongresszusát 1986. tavaszán tartották, amikor a párt főtitkára

Mihail Gorbacsov

volt. Az Alrosa néhány éve a világ legnagyobb gyémántkitermelője tavaly 33,76 millió karátra növelte, idén a tervek szerint további 2 százalékkal 34,44 millióra bővíti kitermelését. A gyémánteladásból származó bevételei 2011-ben elérik a 3,53 milliárd dollárt, ami 3 százalékkal több az előző évinél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.