Közélet

Zsombói tankcsapdák, bosszús lakosok

Zsombói tankcsapdák, bosszús lakosok

2011. március 21., hétfő
Zsombói tankcsapdák, bosszús lakosok

Aki tanyán lakik, az szívjon?

Mészáros Zsuzsanna 2004-ben költözött a zsombói Ménesi járásdűlőben található tanyára, ahol egyedül neveli három gyermekét, fóliázik, virágot termeszt, és naponta hordja be portékáját a Mars téri piacra. Két éve a mintegy egy kilométer hosszú dűlőutat annyira tönkretették a homokot hordó kamionok, hogy azóta lehetetlenné vált rajta a közlekedés. Óriási árkok, gödrök éktelenkednek, áll a kátyúkban a víz, sőt a környező földekről is oda folyik a csapadék.

Nemegyszer már a tűzoltókat kellett riasztania

Mészáros Zsuzsának

, hogy kihúzzák az elakadt autót, vagy a gyerekeket beszervezni, hogy térdig érő vízben állva tolják ki a járgányt a sártengerből. Rajtuk kívül még vagy 15-20 családot érint a probléma, többségük azonban úgy segít magán, hogy traktorral közlekedik. Mészáros Zsuzsanna panaszt tett a polgármesternél,

Gyuris Zsoltnál

, aki eleinte ígérte is, ha véget ér a homokhordás, rendbe tetteti az utat. Azóta nem történt semmi. Évente kétszer-háromszor rámennek egy tolólapáttal, de ezzel csak még jobban elmélyítik az utat. „Az autóm, amely után 30 ezer forint lízingdíjat fizetek még másfél évig, teljesen tönkrement, recseg-ropog, ha át próbálok hajtani az úton” – panaszkodik Zsuzsanna. „A múltkor betört a szélvédőm, leszakadt a lökhárítóm, tönkrement a váltóm, közel 400 ezer forintot fizettem ki a javításáért. December folyamán nem tudtam tüzelőt vinni, a kazánt sem befűteni, így a fóliában lévő virágaim is elfagytak. Hatalmas kár ért, elmaradtam a számlák befizetésével, nem tudtam törleszteni a házra felvett jelzáloghitelt sem.” Amikor segélyért fordult az önkormányzathoz, ezer forintot utaltak ki neki. Zsuzsanna állítja, szeret dolgozni, nem alamizsnát kér, koldulni sem akar, hiszen minden nap a Mars téren piacozik. Virágeladás szempontjából a december lett volna a legjobb hónap, de semmit sem tudott árulni a járhatatlan út miatt. Két levelet is intézett a polgármesterhez, egyre sem érkezett válasz. Végső elkeseredettségében az asszony kihívta a közlekedésfelügyeletet. Egy úr január 18-án meg is jelent, szétnézett, majd azt ígérte, néhány nap múlva értesítik, mikor kell bemennie a hivatalba aláírni a jegyzőkönyveket. Azóta csend van, miközben az üggyel foglalkozó újságírónak azt mondták, a közlekedésfelügyelet szakemberei a kiszállás alkalmával mindent rendben találtak. „Ez nem igaz, hiszen semmilyen értesítést nem küldtek, semmiről nem tájékoztattak” – bosszankodik Zsuzsanna. Szerinte az is megoldás lenne, ha a falu központjában, az út mellett található törmelékkupacokat kiszállítanák, és egy helyre kiborítanák. Az ott lakók biztos vállalnák, hogy szétlapátolják, és ebből megjavítják az utat, hiszen ez mindannyijuk érdeke. „Novemberben megcsináltattam az autómat, felkészítettem a télre – bizonygatja Zsuzsanna –, azt szeretném, javíttassa most meg a polgármester, ha már az utat nem hajlandó.” Természetesen Gyuris Zsolt polgármestert is megkerestük. Megerősítette, ismeri Mészáros Zsuzsanna panaszát, és többször is ígéretet tett, a rendelkezésünkre bocsátja a hivatal álláspontját. Ez idáig Zsombóról semmi sem érkezett, így a polgármester egy korábbi nyilatkozatából csemegézünk. Ebben azt állította, hogy az útjavítás a szívügye, és 20-30 kilométerrel növelték a megjavított utak hosszát. A Zsuzsanna által említett szakaszon állítólag tavaly 8-szor dolgoztak, betemették a gödröket, elsimították az útfelületet, mást nem tehettek, a dűlőutak már csak ilyenek. Aki tanyán lakik, az nem számíthat arra, hogy úgy közlekedhet, mint egy betonúton. Megoldást szerinte az jelentene, ha az egész útszakaszt feltölthetnék, de ennek, sajnos, anyagi akadálya van. Talán a Zsuzsanna által javasolt törmelékkupacok kiszállítása mégsem kerülne olyan sokba?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.